Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost

Dostupno
SKU
804
18,58 EUR/139,99kn
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK

Detalji

Zbornik donosi pozdravne govore, predavanja i zaključke s međunarodnoga znanstvenog skupa Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost, koji je organizirala Komisija Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij, uz programsku suradnju i podršku visokih teoloških učilišta.

Prvi dio, Mučeništvo općenito, u sedam priloga predstavlja sustavna teološka promišljanja o mučeništvu.

Drugi dio, naslovljen Mučenički tragovi u hrvatskoj prošlosti, u šest radova donosi povijesne poglede na moguće tragove mučeništva u hrvatskoj prošlosti.

Dodatak sadrži još promišljanja o ranokršćanskoj liturgiji mučenika, pravne temelje istraživanja komunističkih zločina u Bosni i Hercegovini te dvanaest zaključaka skupa u kojima se pozivaju mjesne Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, državne vlasti u njima te znanstveno-istraživačke institucije da sustavno rade na otkrivanju, dokumentiranju i dostojnom obilježavanju svih žrtava totalitarnih režima 20. stoljeća.

Vrijednost novoobjavljenog zbornika, kao i međunarodnoga znanstvenog skupa Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost,ističe u predgovoru dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu dr. Tonči Matulić, »očituje se u nastojanju da se teološki osvijetli dostojanstvo i smisao mučeništva u svjetlu kršćanske vjere da bi se onda u povijesnim istraživanjima žrtava kroz hrvatsku prošlost, a posebno kroz 20. stoljeće koje su na europskom i hrvatskom prostoru obilježila dva totalitarizma, nacizam i komunizam, imalo pred sobom jasne kriterije za razlikovanje među nepreglednim mnoštvom žrtava onih koje zaslužuju uzvišenu krunu mučeništva«.

Više informacija

Više informacija
Autor Mile Bogović
Izdanje 1. izdanje
Uvez tvrdi
ISBN ISBN 978-953-241-477-6
Format 165 x 235 mm
Broj stranica 364
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2015.
Prelistaj knjigu