Čovjek, Crkva i domovina

Dostupno
SKU
524
Brzi pregled
U otajstvu Uskrsa i Božića
84,00 kn Normalna cijena 140,00 kn

Sve kardinalove božićne i uskrsne poruke od vremena njegova preuzimanja Zagrebačke nadbiskupije 1997. godine do uključivo poruke za Uskrs 2009. godine u jednoj knjizi!

"Svaku od tih poslanica crkvena je i društvena javnost u svoje vrijeme očekivala i prihvaćala s velikim zanimanjem, i svaka je od njih doživjela velik odjek kad se pojavila. Sada ih, zahvaljujući 'Glasu Koncila' imamo sve skupljene i objavljene u jednoj knjizi. To omogućuje da bolje uočimo njihovu međusobnu povezanost i kontinuitet pastirskog učenja njihova autora", ističe u predgovoru riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Socijalni etičar i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Stjepan Baloban u pogovoru knjige ističe da je značajka poruka "da je svaka od njih smještena u crkveno-društveni kontekst vremena u kojem je nastala i kao takva nudi pogled zagrebačkog nadbiskupa na crkvenu i društvenu situaciju u Hrvatskoj", tumačeći značaj zagrebačkih nadbiskupa u cjelokupnoj hrvatskoj povijesti.

S obzirom na temeljnu nit poveznicu, dr. Baloban glavni sadržaj božićnih poruka vidi u naslovu "Čovjek je u središtu", a kod uskrsnih poruka pronalazi poruku nadu koja proizlazi iz vjere te je i stavio podnaslov svojem tekstu: "Kršćanstvo nudi nadu".

"Objavljivanjem božićnih i uskrsnih poruka zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića dobivamo mogućnost iznova čitati i proučavati pojedine poruke i, iz određene vremenske distance, o njima donositi svoj sud, i to u odrednicama crkvenosti, društveno-političke zbilje i osobito u odnosima čovjek-društvo, Crkva-društvo", zaključuje dr. Baloban u svojem pogovoru.

Dvanaest božićnih i dvanaest uskrsnih kardinalovih poruka u cijelosti su objavljivane na stranicama katoličkoga tjednika "Glas Koncila" te drugim katoličkim medijima, a sada uz uvod "Kršćanska vjera je više od humanizma" iz kardinalovog pastirskog pisma za korizmu 2001. godine te predgovor riječkoga nadbiskupa Devčića i pogovor dr. Balobana, knjiga nudi izvrstan kompas svakom članu hrvatskoga društva koji želi prepoznati snagu svečarskoga i dobronamjernoga govora Katoličke Crkve s obzirom na brojne poruke usmjerene na opće dobro hrvatskoga naroda i hrvatske države.

Kako nadbiskup Devčić zaključuje u svom predgovoru, najnovija kardinalova knjiga doprinos je zauzimanja Crkve za dobro čovjeka, jer "vjera zahvaća čitavog čovjeka, u njegovoj tjelesnoj i duhovnoj, individualnoj i socijalnoj, kulturnoj i narodnoj, privatnoj i javnoj dimenziji, i zato je nije moguće ograničiti samo na jedno područje, npr. da bude, kako neki izvan Crkve žele, samo "privatna stvar" pojedinca, bez "uplitanja" u javni život".

Knjiga ima 320 stranica, opširno kazalo pojmova, a obogaćena je ilustracijama akademskog slikara iz Splita Josipa Botterija Dinija.

Više informacija
Autor Josip Bozanić
ISBN ISBN 978-953-241-223-9
Format 149 x 219 mm
Broj stranica 320 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2009.
Prelistaj knjigu