Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

Crkva - novo društvo usred staroga imperija

Crkva - novo društvo usred staroga imperija

Ivica Čatić

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 160,00 kn

Special Price 147,20 kn

-
+

Regular Price: 160,00 kn

Special Price 147,20 kn

Obrisi Pavlove političke teologije

Knjiga obrađuje političku teologiju u pavlovskim spisima, pri čemu autor pod pojmom "politički" shvaća značenje koje proistječe iz grčkog korijena – polis u značenju država, grad, tj. sve ono što se donosi na javnu, zajedničku, društvenu stvarnost uređene ljudske zajednice.

Knjiga je podijeljena na četiri cjeline. Prvi dio predstavlja povijest istraživanja pavlovskih spisa pri čemu je naglasak stavljen na pokušaje suglasja oko pojedinih ključnih pitanja Pavlove teologije. Potom slijedi poglavlje u kojem autor razlaže pojam biblijske političke teologije te bitne elemente i povijesni kontekst koji su doveli do njezina nastanka. U trećem dijelu rada donosi istraživanje pavlovskih spisa, tj. nove teme u kojima se analizira radikalnost Pavlova političkog angažmana u odnosu na rimsku imperijalnu vlast. Posljednja cjelina bavi se elementima biblijske teologije koja Pavla predstavlja začetnikom alternativnog društva. Pri tome autor polazi od krsne formule u Gal 3,28 (nema više: Židov – Grk; nema više rob slobodnjak; nema više muško – žensko) i prati njihovo ostvarivanje u crkvenim zajednicama koje je vodio sv. Pavao te ih stavlja u odnos s praksom Rimskog imperija.

Povod za pisanje knjige Čatić je pronašao u općem stanju hrvatskog društva, koje iako u velikom postotku kršćansko, karakterizira posvemašnja kriza kako na kulturnom tako i društveno-ekonomskom polju. Pitajući se kako je moguće da kršćani ostaju bez odgovora pred slomom društva ili se aktiviraju u ljubavi prema čovjeku tek kada upadne u krajnju bijedu, odgovor je potražio u Svetome pismu, tj. pavlovskim spisima. Kako se od Pavlovih vremena i u crkvenom i društvenom ustroju mnogo toga promijenilo, Biblija na to pitanje ne pruža potpuni odgovor, ali ona daje potencijal Crkve i smisao njezina poslanja u svijetu koji je okružuje.

Dodatne informacije

ISBN ISBN 978-953-241-511-7
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2016.
Format 125 x 205 mm
Broj stranica 452 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Možda vas zanimaju sljedeći proizvodi

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319