Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

Franjevke u srednjovjekovnoj Hrvatskoj

Franjevke u srednjovjekovnoj Hrvatskoj

Petar Runje

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 100,00 kn

Special Price 92,00 kn

-
+

Regular Price: 100,00 kn

Special Price 92,00 kn

U biblioteci "Hrvatska povjesnica" Glasa Koncila, u suradnji s Vijećem franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, objavljena je knjiga franjevca trećoredca Petra Runje, istaknutoga istraživača povijesti franjevaštva, glagoljaštva i posebice vlastite Provincije.

Riječ je o jedinstvenoj knjizi u kojoj se na više od dvije stotine stranica donose dragocjeni i po prvi put na takav način obrađeni podatci o ženama franjevkama u Hrvatskoj.

Ovom knjigom autor je želio, kako u uvodu navodi, "ispraviti" stvarnu zapostavljenost "ženske komponente" u franjevačkom pokretu u srednjemu vijeku, a koja se zapaža kako u oskudnosti povijesne obrade tako i u samoj terminologiji. Knjiga ispravlja tu uočenu "nepravdu", neravnotežu u poznavanju i vrednovanju ženskog dijela franjevaštva.

Sastavljena je od 4 dijela, od kojih je prvi dio i najvažniji - obiluje podatcima o početcima i procvatu srednjovjekovnog ženskog redovništva u svim slojevima hrvatskoga društva, od plemkinja do pučanki, s dodatcima o njihovoj pismenosti i naobrazbi. Obuhvaćen je naslovom "Procvat franjevaštva u hrvatskome puku" i opisuje klarise, samostanske trećoretkinje i trećoretkinje u svijetu. Drugi dio nosi naslov: "Žene i knjige". Treći je posvećen plemkinjama u Lici i redovnicama u Dalmaciji, a posljednji govori o služenju, čuvanju i njegovanju hrvatskoga jezika i latiničnog pisma među redovnicama u Dalmaciji.

Knjigu su s iznimnom zauzetošću doradili i opremili urednici s. Judita Čovo i fra Antun Badurina.

O Autoru

Fra Petar Runje (1938. - 2014.) franjevac je trećoredac glagoljaš koji je u svojoj redovničkoj Provinciji i Redu obnašao mnoge i značajne službe te bio odgojitelj sjemeništaraca i novaka, pastoralni djelatnik od Bibinja kod Zadra (župnik) do Pittsburgha i Astorie u New Yorku, gdje je utemeljio (i uz američka protivljenja) hrvatsku župu; zatim provincijski tajnik i ekonom, dugogodišnji gvardijan (Zadar, Ogulin), generalni vijećnik Reda, asistent OFS-a, bolnički kapelan u Ogulinu itd. Rođen je u Karakašici kraj Sinja, preminuo u samostanu sv. Franje u Odri i sahranjen na Glavotoku (otok Krk).

Istražujući arhive, domaće i strane, nalazio je dragocjene, do tada nepoznate podatke koje je strpljivo slagao u slikovite mozaike. Osobito se usredotočio na 15. i 16. stoljeće trećoredske provincije, Zadra, zadarskih otoka (raširenost glagoljaštva i duhovni život), Like te usput mnogih osoba starije i suvremene povijesti: sluge Božjeg fra Mateja Mastilića Bošnjaka, fra Šimuna Klimantovića, Marka Marulića, fra Petra Turkalja, Branke Perković te brojnih poznatih i nepoznatih imena koja je nalazio u arhivima. Rezultat takvog marljivog i strastvenog istraživanja jest gotovo dvjesto članaka i četrnaest knjiga. Posljednje dvije, uključujući ovu, tiskane su posthumno.

Dodatne informacije

ISBN ISBN 978-953-241-563-6
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2018.
Format 170 x 240 mm
Broj stranica 220 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319