Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e

Kardinal Stepinac u dokumentima Gestapa i OZN-e

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 39,90 kn

Special Price 36,71 kn

-
+

Regular Price: 39,90 kn

Special Price 36,71 kn

Ova se knjiga temelji na javnosti dosada potpuno ili djelomično nepoznatim dokumentima u kojima se govori o bl. Stepincu i Katoličkoj Crkvi koje su kreirala dva totalitarna sustava: nacistički Gestapo i komunističke OZN-a, odnosno UDB-a. Znatan dio izvornih dokumenata koji se nalaze u dosjeu bl. Stepinca, provjereni su i uspoređeni s dosada objavljenim dokumentima. Utvrđeno je da su oni uglavnom tendenciozno korišteni zbog potrebe stvaranja isključivo negativne slike o djelovanju bl. Stepincu i Crkve za vrijeme II. svjetskog rata. (...)

Analizom dosjea bl. Stepinca autor je utvrdio da je njezin sasvim sigurno veći dio ili uništen ili i dalje nedostupan, ne samo znanstvenicima, nego i Hrvatskom državnom arhivu (HDA). (...)

Iako brojna dokumentacija nedostaje, iz dostupnih dokumenata može se izvršiti pouzdana i relevantna rekonstrukcija saznanja koja su Gestapo, OZN-a i UDB-a prikupile o Crkvi i djelovanju svećenstva pod vodstvom bl. Stepincem. Namjera autora bila je analizirati te objektivno prikazati, ciljeve i zadaće koje su sigurnosni sustavi dva totalitarna režima dobili od vladajućih stranaka (u prvom slučaju od nacističkog NSDAP-a, a u drugom od Komunističke partije) u borbi protiv Katoličke Crkve na lokalnoj, ali i globalnoj razini. Naime, njihov odnos prema Katoličkoj Crkvi i bl. Stepincu kao katoličkom nadbiskupu na području bivše Jugoslavije, odnosno NDH-a, samo je lokalni odraz općeg stava dva totalitarizma (nacizma-fašizma i komunizma) prema Crkvi. U dostupnim dokumentima je vidljivo da ni institucije vlasti u NDH, kako ustaške tako i Njemačke, nisu imale pozitivno mišljenje o djelovanju Crkve na području NDH, a posebno ne o djelovanju nadbiskupa Stepinca. U velikom broju dostupnih izvješća, o bl. Stepincu govorilo se u negativnom kontekstu.

Iz predgovora dr. sc. Gordana Akrapa

Dodatne informacije

ISBN ISBN 978-953-241-509-4
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2016.
Format 170 x 240 mm
Broj stranica 164 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319