Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

Identitet kao odgojno-obrazovna vrjednota

Identitet kao odgojno-obrazovna vrjednota

Valentina Mandarić (ur.) / Ružica Razum (ur.)

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 75,00 kn

Special Price 69,00 kn

-
+

Regular Price: 75,00 kn

Special Price 69,00 kn

Zbornik radova s tribina »Zajednički vidici«

U zborniku je na 212 stranica objavljeno osam izlaganja s tribina održanih tijekom 2010. godine te predavanje kardinala Josipa Bozanića iz 2009. godine "Najnovija europska istraživanja o vjeronauku u školi" u kojemu se promišlja o obilježjima katoličkoga školskog vjeronauka u Europi na temelju najnovijih europskih istraživanja o vjeronauku.

Tema tih tribina bilo je pitanje identiteta – jedna od temeljnih odgojno-obrazovnih vrijednosti koju školski sustav od predškole pa do završetka srednjoškolskog obrazovanja treba promicati.

Ivan Šaško tako u prilogu "Odlike identiteta, njegova svrha i važnost" promišlja o temeljnim sastavnicama identiteta, o europskom i kršćanskom identitetu te o krizi identiteta. Špiro Marasović, u prilogu "Identitet", promišlja o poteškoćama u definiranju osobnog, grupnog, nacionalnog i religijskog identiteta, o odnosu globalizacije i krize identiteta te o posljedicama krize identiteta u pastoralnoj, posebice vjersko-odgojnoj praksi.

O identitetu u postmodernom kontekstu u prilogu "Postmoderna i identitet" promišlja Tonči Matulić. U prilozima "Hrvatski identitet i povijest" Nevena Budaka i "Crkva i nacionalni identitet" Slavka Sliškovića promišlja se o nacionalnom identitetu.

Dva su priloga posvećena promišljanju o odnosu jezika i identiteta: "Jezik i identitet" Stjepana Damjanovića i "Zazvao si nas imenom hrvatskim. Promišljanja o hrvatskome identitetu" Jasne Šego. Kršćanskome europskome identitetu posvećen je prilog Željka Tanjića "Europa u misli Karla Rahnera".

Zbornik donosi i prilog s. Valentine Blaženke Mandarić i Ružice Razum "Odgojno-obrazovno djelovanje i vrijednost", čiji je cilj uvesti u problematiku društveno-kulturnih i odgojno-obrazovnih vrijednosti o kojima se u zborniku promišlja. Na kraju knjige u riječi i slici nalazi se kratki pregled tribina "Zajednički vidici", koje je Ured Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi pokrenuo 2008. godine.

Time ovaj zbornik pridonosi produbljivanju i populariziranju tema iznimno važnih za promicanje dijaloga vjere i kulture te religioznog i odgojno-obrazovnog djelovanja u suvremenome hrvatskom društvu.

IZ RECENZIJA

U zborniku nalazimo niz kvalitetnih i visoko stručnih razmišljanja o odnosu identiteta i postmoderne, globalizacije, vrjednota, nacije, fundamentalizma, relativizma, kulturnog i religijskog pluralizma, jezika, ulaska u EU. Studije i članci takva sadržaja kod nas u Hrvatskoj nedostaju, zato smatram da zbornik radova predstavlja dragocjen doprinos tematici identiteta kao odgojno-obrazovne vrjednotama. (Dr. sc. Anđelko Domazet)

Radovi prezentirani u ovome zborniku originalni su prinos istraživanju identiteta i uloge identiteta u odgojno-obrazovnom sustavu. (Dr. sc. Gordan Črpić)

Imajući u vidu svih deset članaka koji se iscrpno bave pitanjem identiteta, možemo slobodno reći da smo dobili jedan misaono vrlo vrijedan i poticajan zbornik, koji preporučamo svima koji se žele pozabaviti tom tematikom. Zbornik pruža izvrsno razumijevanje identiteta pod različitim vidovima, od teološkoga, filozofskoga do povijesno-jezičnoga. Rijetko se može pronaći jedna studija u kojoj se nad identitetom razmatra tako slojevito i detaljno. (Dr. sc. Ivica Raguž)

Dodatne informacije

ISBN ISBN 978-953-241-271-0
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2011.
Format 170 x 240 mm
Broj stranica 208 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319