Kodeks kanonskog prava s izvorima 1917.

Dostupno
SKU
389
Posebna cijena 387,00 kn Normalna cijena 430,00 kn

Prvotisak cjelovitoga hrvatskog izdanja prvoga službenog zakonika Katoličke Crkve »Kodeks kanonskog prava s izvorima« iz 1917. godine. Kodeks je uređen po odredbi pape Pija X, proglašen po nalogu pape Benedikta XV, s predgovorom, izvorima i stvarnim kazalom kardinala Petra Gasparrija.

Pio-Benediktov zakonik predstavlja sintezu teološkog i kanonskog nastojanja katoličke obnove te prikazuje domet stoljetnog teološkog i povijesnog hoda Crkve, uz to se predstavlja kao i moderni zakonici u skladnom, sustavnom i preciznom obliku s jasnim i kratkim odredbama. Njegovo objavljivanje 1917. godine značilo je prijelomnu točku u povijesti kanonskoga prava i povijesti Crkve jer je njime Crkva dobila modernu kodifikaciju svoga prava.

Nakon šest desetljeća brojnih pokušaja objavljivanja toga vrijednog djela na hrvatskom jeziku, koji su redom propadali, zbog političkih (ne)prilika koje su vladale, s jedne strane, te novčanih neprilika, s druge strane, pa sve do pronalaska pojedinih dijelova Kodeksa koji su bili zagubljeni, istaknuti crkveni pravnik dr. Matija Berljak, u suradnji s Glasom Koncila, pokrenuo je ispravljanje povijesne nepravde tadašnje vlade NR Hrvatske koja za tako važno djelo »nije imala papira za tiskanje«. Tiskanje i objavljivanje djela poseban je i izraz zahvalnosti prevoditelju Kodeksa na hrvatski jezik dr. Franji Hermanu koji je ne samo prvi donio cjelovit prijevod još 1944. već je pojedine kanone i protumačio, ali njegovo objavljivanje zbog spomenutih razloga nije doživio.

Prvotisak hrvatskog izdanja Kodeksa iz 1917. godine objavljen je u dvojezičnom obliku: na 1702 stranice usporedo se donosi izvorni latinski tekst i hrvatski prijevod. Sastavljen od pet knjiga koje, na jednom mjestu, donose prve zakone za uređivanje kanonskopravnog područja Katoličke Crkve, Kodeks donosi i Apostolsku konstituciju pape Benedikta XV. povodom proglašenja Codexa 1917. godine, njegov Motuproprij, te Ispovijed katoličke vjere.

Objavljivanje hrvatskoga izdanja dosad nedostupnog javnosti pruža novi, potpuniji i sadržajniji susret s pravnom baštinom Crkve te važan izvor za znanstvenoistraživački rad pravnicima, povjesničarima, teolozima, političarima, filolozima… Tiskati ovaj prijevod znači spasiti od neopravdana zaborava taj kulturno-povijesni spomenik i krupan konstitutivni element crkvenog zakonodavstva na hrvatskom jeziku - istaknuo je u predgovoru Kodeksa dr. Matija Berljak, pročelnik Katedre kanonskoga prava Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Više informacija
Autor-
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-378-6
Format180 x 248 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2007.