Majka svetaca

Dostupno
SKU
692
Brzi pregled
Uputa za provođenje Biskupijskih ili Eparhijskih istraživanja u kauzama svetih
257,60 kn Normalna cijena 280,00 kn

Uputa za provođenje biskupijskih ili eparhijskih istraživanja u kauzama svetih koju je donijela Kongregacija za kauze svetih, a na hrvatski jezik preveo Ratko Radišić.

Uputa želi razjasniti propise zakona koji su na snazi u kauzama svetih, olakšati njihovu primjenu te pokazati način njihova provođenja i u novijim i u drevnim kauzama. Kronološkim redom prikazuje način postupanja u biskupijskim ili eparhijskim istraživanjima te razjašnjava njihovu primjenu, zadržavajući ozbiljnost istraživanja.

Latinsko-hrvatski prijevod i dvojezično izdanje upute podijeljeno je na šest dijelova: "Kauze beatifikacije i kanonizacije", "Pripremni dio kauze", "Ustrojstvo kauze", "Prikupljanje dokaznih isprava", "Dokazna svjedočanstva", "Zaključenje istraživanja", te dodatak "Kanonsko pregledavanje posmrtnih ostataka sluge Božjega".

Kao prilog uputi dolaze prijevodi apostolske konstitucije Ivana Pavla II. "Božanski Učitelj savršenstva" te četiri dokumenta Kongregacije za kauze svetih: "Odredbe koje trebaju održavati biskupi u Istraživanjima u kauzama svetih", "Opća odluka o kauzama slugu Božjih kojih je ispitivanje u tijeku u Svetoj kongregaciji", "Odredbe o upravljanju dobrima kauzâ kanonizacije", "Priopćenje o novim postupcima u obredima beatifikacije" te obrasci i stvarno kazalo.

Službeni prijevod upute, izrazito tehničko-pravnog izgleda, namijenjen je dijecezanskim biskupima, eparsima kao i onima koji su po pravu s njima izjednačeni, kao i svima koji sudjeluju u provođenju istraživanja. Pomoći će pokretačima kauza i postulatorima te svim službenicima istraživanja na hrvatskome govornom području da crkveno zakonodavstvo bude pristupačnije crkvenim službenicima i svim vjernicima.

Majka svetaca, Crkva, oduvijek je čuvala sjećanje na svece, pružajući vjernicima primjere svetosti u nasljedovanju Krista, stoga će uputa biti od pomoći ne samo onima koji trebaju te propise primjenjivati, nego i svima koje zanimaju spomenuti postupci od velike važnosti za crkvenu zajednicu.

Povijest svetaca i svetost u našem narodu još nije istražena i potrebno je daljnje prikladno predstavljanje povijesti kršćanske svetosti u nas, a sve u duhu drevne mudrosti koja je u povijesti otkrila učiteljicu života. Vjerujem da će u istraživanju svetosti u našem narodu od velike pomoći biti i prijevod ove upute na hrvatski jezik. (Iz uvodne riječi kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i metropolita, moderatora Međubiskupijskih sudova)

Više informacija
Autor -
ISBN ISBN 978-953-241-357-1
Format 170 x 240 mm
Broj stranica 200 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2013.
Prelistaj knjigu