Noć svjetlom obasjana

Dostupno
SKU
908
Posebna cijena 45,00 kn Normalna cijena 50,00 kn

Glas Koncila objavio je zbirku pjesama i proze svećenika umjetnika Marijana Culjka. Peta u nizu zbirki koje je objavio Glas Koncila nosi naslov »Noć svjetlom obasjana« a u njoj je autor, uz likovne izričaje, sabrao pjesme duhovne, refleksivne i socijalne tematike te kratke crtice i pripovijetke profane tematike. Duhovne (ponekad i duhovite) misli iz kojih izvire autorovo duboko ljudsko promišljanje o izazovima, problemima i teškoćama svakodnevnice s jedne strane te ostvarivanje prijateljstva s Isusom kao svjetlom i odgovorom na takvu svakodnevnicu, s druge. Svojim primjerom molitvenog i zahvalnog vapaja pisac Culjak potiče čitatelje da se Isusu utječu molitvom. (»Isuse, budi mi svjetiljka u noći«).

Odjeljak s kratkom prozom sastoji se od šest pripovijesti o obiteljskim odnosima, odnosu prema starijima, odnosu prema povijesti, sadašnjem svijetu i sebi.

Recenzije potpisuju mons. Valentin Pozaić, dr. sc. Ivica Balagović,  mons. Ivan Miklenić i preč. Silvio Milin.

O autoru

Marijan Culjak rođen je 1954. godine u malom zagorskom mjestu Mihovljan, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju  završio je u Zagrebu a potom i teološki studij na Katoličkome bogoslovnom fakultetu. Nakon Mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, četiri godine kapelan u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku.

Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina. Prvu samostalnu izložbu likovnih radova od školjaka imao je 2005. u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega ih slijedi još nekoliko. Samozatajni je lirik i autor brojnih pjesama. Aktivan je društveni djelatnik, član brojnih udruga i društava.  Posebno je istaknut njegov angažman u Udruzi za borbu protiv raka Zlatno srce, Dobrovoljnomu vatrogasnom društvu Zabok, Matici hrvatskoj Ogranku Zabok te Hrvatskoj udruzi Muži zagorskog srca, član je etičkog povjerenstva Opće bolnice u Zaboku.

Za svoje dosadašnje djelovanje dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i Povelju Grada Zaboka i Povelju Krapinsko-zagorske županije.

 

Više informacija
AutorMarijan Culjak
Izdanje1. izdanje
Uvezbroširano
ISBNISBN 978-953-241-593-3
Format145 x 210 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2019.
Prelistaj knjigu