Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

Sakramenti ozdravljenja

Sakramenti ozdravljenja

Matija Berljak

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 90,00 kn

Special Price 82,80 kn

-
+

Regular Price: 90,00 kn

Special Price 82,80 kn

Pokora i bolesničko pomazanje

Druga knjiga trilogije "Posvetiteljska služba Crkve", u drugome, popravljenom i dopunjenom izdanju proširena dijelom koji donosi i tumači propise koji vrijede i za sve istočne katoličke Crkve.

Djelo je prema sadržaju podijeljeno u dva dijela: "Sakrament pokore" i "Sakrament bolesničkog pomazanja" te sadrži priloge vezane uz njih. U prvom dijelu riječ je o sakramentu pokore: o njegovim teološkim i pravnim aspektima, o slavljenju, o služitelju i primatelju sakramenta pokore te o oprostima. Na kraju prvog dijela je priložen tablični prikaz kazni za pojedinačna kažnjiva djela.

U drugom dijelu govori se o sakramentu bolesničkog pomazanja: o njegovim teološkim i pravnim temeljima, o slavljenju, o služitelju i primatelju sakramenta; a u dodatku su priloženi usporedni popisi kanona o ozdravljenjima (Zakonik kanonskoga prava, iz 1983. i 1917., Zakonik kanona istočnih Crkava, iz 1990., te odgovarajućih brojeva Katekizma Katoličke Crkve, iz 1992.).

Knjiga je namijenjena svima koji žele upoznati sadašnje zakonodavstvo u svezi sakramenata ozdravljenja - pokore i bolesničkog pomazanja - kako bi i na taj način upoznali Božje milosrđe, oproštenje i dobrotu koju daje palom čovjeku i pogibeljno bolesnom vjerniku da ga pridigne i spasi.

Usto će biti od pomoći za bolje, plodonosnije slavljenje i primanje sakramenata pokore i bolesničkog pomazanja, a time i djelotvornije sudjelovanje u životu Crkve.

Sakramente ozdravljenja - pokoru i bolesničko pomazanje - ustanovio je Krist, "liječnik duše i tijela, jer novi život koji nam je darovao u sakramentima kršćanske inicijacije može oslabjeti, a može se grijehom čak i izgubiti. Zato je Krist htio da po ovim sakramentima Crkva nastavi njegovo djelo liječenja i spašavanja." (KKCK, br. 295)

O AUTORU

Matija Berljak je rođen 1945. u Cirkovljanu, župa Prelog. Diplomirao je teologiju u Zagrebu, završio kanonsko pravo i moralnu teologiju u Rimu. Godine 1977. je doktorirao i dobio nagradu Papinskog sveučilišta Gregorijane. Zaređen je za svećenika 1970., bio je imenovan prebendarom, pa kanonikom, vršio je službu kalničkoga i turopoljskog arhiđakona.

Redoviti je profesor i pročelnik Katedre kanonskog prava Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a predavao je i na Teologiji u Đakovu te kao gost na Pravnom fakultetu u Zagrebu i na Scuola di formazione teologica u Pisi u Italiji. Bio je ravnatelj sudske pisarne, savjetnik i promicatelj pravde, zatim sudac Nadbiskupskoga ženidbenog suda i sudski vikar Međubiskupijskoga prizivnog suda u Zagrebu.

Autor je knjiga, priručnika i članaka, a njegov znanstvenoistraživački rad je usmjeren istraživanju pravne znanosti, njezine povijesti, kanonskopravnog nazivlja; prevodi izvore, tumači i analizira pravne propise, a zapaženi su njegovi članci o Josipu Pazmanu, Marku Antunu de Dominisu, Hugu Grotiusu, Galileu Galileiju...

Dodatne informacije

ISBN ISBN 953-241-008-2
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2013.
Format 125 x 205 mm
Broj stranica 184 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319