Solidarnost i znanje kao odgojno-obrazovne vrjednote

Dostupno
SKU
722
Brzi pregled
Zbornik radova s tribina »Zajednički vidici«
Posebna cijena 135,00 kn Normalna cijena 150,00 kn

Zbornik radova donosi devet izlaganja s tribina "Zajednički vidici" održanih tijekom 2011. godine te sedam predavanja iz 2012., pisanih s različitih polazišta.

Solidarnost i znanje predstavljeni su počevši od njihova biblijskog ishodišta, preko transcendentalnog utemeljenja i metafizičkih implikacija te konkretnih ostvarenja u društvu – pri čemu su moguće i zlouporabe, pa do njihove ugradnje u školski kurikulum.

Prvi dio posvećen je vrjednoti solidarnosti o kojoj pišu dr. Nikola Hohnjec ("Solidarnost u Bibliji"), dr. Dario Tokić ("Solidarnost u Bibliji – aktualizacijski izazovi"), dr. Stjepan Baloban ("Solidarnost u socijalnom nauku Crkve – poziv na biti drukčiji'"),  dr. Jerko Valković ("Volonterstvo – škola solidarnosti"),  dr. Nela Gašpar ("Nužnost transcendentnog utemeljenja solidarnosti među ljudima"),  dr. Ivica Raguž ("O solidarnosti kao bratstvu i milosrđu"),  dr. Edina Vejo ("Istraživački esej o dobru"),  dr. Neven Hrvatić ("Odgoj,  kompetencije i solidarnost: sastavnice školskog kurikuluma") i dr. Tonči Matulić ("Škola – kompetencije – solidarnost: izazovi integracije pred zahtjevima odgoja cjelovite ljudske osobe").

U drugom dijelu riječ je o temi znanja koju su s raznih aspekata predstavili dr. Ivica Raguž ("O daru mudrosti"),  dr. Daniel Miščin ("Metafizičke implikacije odnosa vjere i znanja u suvremenosti"),  dr. Božo Lujić ("Znanje u Bibliji: pojam,  značenje,  uloga i granice"),  dr. Marinko Vidović ("Znanje u Novom zavjetu"),  dr. Nenad Malović ("(Zlo)upotreba znanja"),  dr. Tonči Matulić ("Zloupotreba znanja: teološka analiza") i dr. Jadranka Garmaz ("Nacionalni okvirni kurikulum: religiozna kompetencija u školskom vjeronauku").

Kroz navedene zanimljive i poticajne priloge zbornik pokazuje koliko je odgojno-obrazovno djelovanje nužno prožeto cjelokupnom društvenom zbiljom te predstavlja izvrsno štivo za sve one koji se žele obogaćivati nečim što nije podložno svakodnevnoj promjeni i potrošnji.

Također će odlično poslužiti svima koji žele bolje i kvalitetnije upoznati vlastitu vjeru,  i to upravo u kontekstu govora o solidarnosti i znanju kao njenim bitnim poveznicama.

Više informacija
AutorValentina Mandarić (ur.) / Ružica Razum (ur.)
Izdanje1. izdanje
Uvezbroširano
ISBNISBN 978-953-241-393-9
Format170 x 240 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2013.
Prelistaj knjigu