Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

U službi zrelosti vjere i rasta osoba

U službi zrelosti vjere i rasta osoba

Ana Thea Filipović

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 140,00 kn

Special Price 128,80 kn

-
+

Regular Price: 140,00 kn

Special Price 128,80 kn

Katehetska i religijskopedagoška promišljanja u suvremenom kontekstu

Knjiga na 286 stranica, kroz pet poglavlja, želi uvesti čitatelje u suvremeno poimanje kateheze u Crkvi te ih provesti kroz različita područja katehetskog promišljanja i djelovanja koja obilježavaju današnji trenutak Crkve i društva.

Svojom tematikom knjiga nastavlja niz »Teološke rasprave i komentari«, u kojoj od 2004. izlaze knjige vodećih hrvatskih teologa s različitih područja teološke znanosti.

Prvo poglavlje bavi se temeljnim pojmovima i polazištima katehetskog diskursa.

Drugo poglavlje prikazuje suvremena žarišta i brizantne teme katehetskog i religijskopedagoškog promišljanja u Europi i u Hrvatskoj te ujedno naznačuje temeljne koordinate kateheze i religioznog odgoja u naše vrijeme.

U trećem poglavlju propituje se stanje kateheze u Hrvatskoj, na temelju empirijskih ispitivanja i dobivenih uvida. Tumačenjem podataka istodobno se upozorava na nužnost novih zaokreta i pravce novih usmjerenja kateheze u Hrvatskoj.

Četvrto poglavlje povezuje katehezu Crkve i školski vjeronauk kao posebno mjesto pedagoškog služenja Crkve mladim naraštajima i društvu u cjelini, usredotočujući pozornost na odnos između vjeronauka, vjeroučitelja i vjeroučiteljica i župnih zajednica. Pri tome se otkrivaju izvori mogućih nesporazuma i napetosti te očituje nužnost međusobne upućenosti i suradnje.

Posljednje poglavlje pokazuje značenje i suvremene modele školskog vjeronauka u europskom kontekstu te osvjetljuje pitanja koja Crkvi i njezinoj teologiji upućuju razvoji u suvremenom društvu, obrazovanju i znanosti kroz prizmu školskog vjeronauka.

IZ RECENZIJA

Autorica je otvorila i kontekstualizirala suvremeni epistemološki status kateheze/katehetike odnosno religioznog odgoja i religijske pedagogije kao i, s tim u svezi, dva glavna mjesta ostvarivanja kateheze odnosno religijskoga odgoja i teorijske refleksije, a to je crkvena/župna zajednica i javne odgojno-obrazovne ustanove. (prof. dr. sc. Alojzije Hoblaj)

U knjizi pronalazimo brojne aspekte i teme koje zanimaju i teoretičare i praktičare, pedagoge, teologe, kršćanske roditelje i odgajatelje u vjeri, voditelje kršćanskih zajednica. Teoretičarima kateheze i religioznog odgoja knjiga pruža izvrstan uvid u suvremenu katehetsku misao i najnoviju literaturu. (Dr. sc. Jadranka Rebeka Anić)

Da bi se došlo do rasta u ozbiljnosti vjere i vjerskoga života u osobnom prihvaćanju, životu u župnoj zajednici i društvu koje po sebi u mnogočemu gubi obilježja kršćanskoga društva, potreban je unutar cjelokupnog ostvarivanja i djelovanja Crkve i kvalitetno osmišljen proces katehizacije... (prof. dr. sc. Josip Šimunović)

O AUTORICI

Ana s. Thea Filipović docentica je na katedri Religiozne pedagogije i katehetike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Suradnica je na različitim znanstveno-razvojnim projektima te članica više vijeća, društava i uredništava časopisa.

Objavila je tri knjige i niz znanstvenih i stručnih članaka iz područja religijske pedagogije i katehetike te interdisciplinarnih područja. Održala brojna predavanja na međunarodnim i domaćim znanstvenim, znanstveno-stručnim i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu.

Dodatne informacije

ISBN ISBN 978-953-241-297-0
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2011.
Format 125 x 205 mm
Broj stranica 286 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319