Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

Pobožnost križnoga puta

Pobožnost križnoga puta

Matija Matičić

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 40,00 kn

Special Price 36,80 kn

-
+

Regular Price: 40,00 kn

Special Price 36,80 kn

Uz postaje u katedrali sv. Vida u Rijeci

Uz korizmu 2019., Glas Koncila objavio je knjižicu  "Pobožnost križnoga puta uz postaje u katedrali sv. Vida u Rijeci" autora mons. Matije Matičića. Nakon objavljene trilogije "Dok nam je putem otkrivao Pisma", s nedjeljnim biblijskim porukama za liturgijske godine ABC, u novoobjavljenim tekstovima autor, inače rektor Riječke katedrale, razmatra "životne" teme boli, patnje i križa u formi pobožnosti križnoga puta.

"Čini se da pred pitanjem križa i patnje čovjek nema previše izbora. Može ih nijekati, može pred njima bježati, može se skrivati ili pak pokušavati neprestano zavaravati sebe i druge. No, ništa od toga neće mu previše pomoći u suočavanju s ovim stvarnostima niti će riješiti izazove koje one stavljaju pred njega", stoji u predgovoru dr. Nikole Vranješa. Kršćanska vjera nudi drugačiji put. Put nasljedovanja Isusa Krista, koji u poslušnosti Ocu prihvaća križ kao sredstvo spasenja ljudskog roda. Matičićevi tekstovi nude upravo poticaj za takvo shvaćanje i prihvaćanje tajne križa i uskrsnuća.

Autentičnost novoobjavljena križnoga puta je i po izvornosti nastanka - u ozračju katedrale sv. Vida, podno drva čudotvornog raspela. Naime, na glavnom oltaru riječke katedrale nalazi se stari drveni križ s likom raspetoga Krista. Uz njega se vezuje pobožna tradicija koja govori kako su se daleke 1296. ispred stare crkve svetoga Vida kockali riječki građani. Izgubivši u igri stanoviti Petar Lončarić u ljutnji je opsovao Krista te je bacio kamen na Raspetoga. Na zaprepaštenje prisutnih iz Kristova je boka potekla krv. To je čudo postalo temelj velike pobožnosti grada Rijeke i okolice, prema starom drvenom raspelu iz crkve svetoga Vida. Uz križ je izložen i kamen s natpisom: HOC LAPIDIS ICTU PERCUSSUS FUT CRUCIFIXUS (Ovim je kamenom bio udaren Raspeti).

Dodatne informacije

ISBN ISBN 978-953-241-585-8
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2019.
Format 130 x 180
Broj stranica 40 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319