Suvremeni ekumenski pokret – svjetske konferencije (1910. – 2013.)

Dostupno
SKU
866
Brzi pregled
Pokret za život i djelovanje – Pokret za vjeru i ustrojstvo Crkve – Ekumensko vijeće crkava
101,20 kn Normalna cijena 110,00 kn

Crkva Kristova, budući da je u svojoj povijesnosti i aktualnosti duboko podijeljena, trajno je suočena s Isusovom željom koju je izrekao u svojoj velikosvećeničkoj molitvi: "da svi budu jedno". Ta Isusova želja poticala je kroz povijest kršćanstva na pokušaje približavanja, no ni jedno stoljeće ne može se po tim pokušajima i nastojanjima mjeriti s 20. stoljećem.

Dr. Ivan Macut u knjizi "Suvremeni ekumenski pokret - svjetske konferencije (1910. - 2013.)" prvi put u hrvatskoj publicistici, kao i prvi put u hrvatskim ekumenskim nastojanjima, sabire i predstavlja razvoj ekumenskog pokreta kroz tri svjetske konferencije: "Pokreta za život i djelovanje", "Pokreta za vjeru i ustrojstvo Crkve" te "Ekumenskog vijeća Crkava". Autor se u ovoj knjizi ne bavi razvojem ekumenizma u Katoličkoj Crkvi - premda u okviru prikazivanja pojedinih skupština i ekumenskih tema, spominje i Katoličku Crkvu i njezin stav, ali minimalno i bez pretenzija za cjelovitošću - nego razvojem ekumenskoga pokreta u 20. stoljeću (uključujući i razdoblje do 2013. u 21. stoljeću), kroz nastojanja pojedinaca i drugih kršćanskih Crkvi. Dakle povijest suvremenoga ekumenskog pokreta 20. stoljeća je glavna tema ove knjige.

U prvom dijelu dr. Macut prikazuje najvažnije momente iz povijesti razvoja ekumenskoga pokreta do osnutka Ekumenskoga vijeća Crkava, te prikazuje Svjetsku misijsku konferenciju u Edinburghu 1910., Međunarodno misijsko vijeće, Kršćanski pokret za mir te "Pokret za život i djelovanje" i obje konferencije toga pokreta održane u Stockholmu 1925. i u Oxfordu 1927. Autor također prikazuje djlovanje ekumenskoga "Pokreta za vjeru i ustrojstvo Crkve" kroz 5 svjetskih konferencija kje su održane u Lausanni 1927., Edinburghu 1937., Lundu 1952., Montrealu 1963. i Santiagu de Composteli 1993. godine.

U drugom dijelu studije autor prikazuje razvoj ekumenskog pokreta kroz djelovanje Ekumenskoga vijeća Crkava koje je 23. kolovoza 1948. u Amsterdamu ustanovilo 147 evangeličkih i pravoslavnih Crkava ujedinjenjem dvaju svjetskih ekumenskih pokreta: "Pokreta za život i djelovanje" i "Pokreta za vjeru i ustrojstvo Crkve". Autor iscrpno prikazuje svih deset do sada održanih generalnih skupština Ekumenskoga vijeća Crkava, teme koje su razmatrane te zaključke koji su doneseni.  

U 4 dodatka autor donosi: ekumensku bibliografiju na hrvatskom jeziku, važnije mrežne stranice koje se bave ekumenizmom, popis članica Ekumenskoga vijeća Crkava te popis generalnih tajnika Ekumenskoga vijeća Crkava.

Ova će studija biti od koristi ne samo studentima na teološkim fakultetima, nego i onim kršćanima koji kao Kristovi učenici znaju da su podjele među kršćanima i kršćanskim zajednicama i Crkvama skandal i sablazan u svijetu, da se njima slabi snaga evanđeoskog navještaja, te da je potrebno učiniti sve što je moguće da se te podjele i prevladaju i da se kršćani ponovno vidljivo ujedine.

Više informacija
Autor Ivan Macut
ISBN ISBN 978-953-241-541-4
Format 160 x 240 mm
Broj stranica 240 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2017.
Prelistaj knjigu
Pronašli smo proizvod koji bi Vam se mogao svidjeti!