Vjera kao sastavni dio javnoga života

Dostupno
SKU
414
Brzi pregled
Katedralne propovijedi
Posebna cijena 135,00 kn Normalna cijena 150,00 kn

Sabrane propovijedi iz trogodišnjega mandata katedralnoga propovjednika, službe koju je prof. dr. Stjepana Balobana, predstojnik Katedre socijalnoga nauka Crkve na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, obavljao u zagrebačkoj prvostolnici od 2002. do 2005. godine

Polazeći, s jedne strane, od činjenica da vjera nije i ne može biti samo privatna stvar, niti je njezina socijalna angažiranost i svjedočanstvo u svijetu stvar prisile ili nečega izvanjskoga, s druge strane, autor pred očima ima vjernika kojega, kako je u recenziji zapisao prof. dr. Tonči Matulić, »želi upoznati sa zakonitim i, štoviše, nužnim dimenzijama socijalno angažirane Božje riječi koja se dakle ne obraća samo individualnim potrebama osobne duhovnosti, nego se također obraća i društvenim potrebama socijalne duhovnosti«.

Svjestan važnosti isticanja konstitutivne društveno-socijalne dimenzije svakoga vjernika, uz njegovu individualnu, osobnu dimenziju, ovom zbirkom propovijedi Baloban svakom vjerniku želi posvijestiti činjenicu da je vjera uz privatnu, obiteljsku i eklezijalnu dimenziju sastavni dio javnoga života. Čini to na temelju biblijskih tekstova i konkretne crkveno-društvene situacije aktualizirajući socijalnu i etičko-moralnu problematiku u hrvatskoj Crkvi i društvu.

Tragom pitanja koje se u posljednje vrijeme sve češće stavlja pred europske kršćane – dokad će se u Europi ignorirati značenje vjere u javnom životu? – što samo potvrđuje aktualnost iznimno važne teme suvremenoga svijeta o pitanju vjere i načina kako je čovjek današnjice (ne) prakticira u javnom životu.

»Od prve do zadnje stranice autor poziva na aktivno razmišljanje o ovome: što učiniti da vjera postane sastavni dio javnoga života u Hrvatskoj?« – zapisao je na ovitku knjige njezin nakladnik, ravnatelj novinsko-izdavačke kuće Glas Koncila Nedjeljko Pintarić.

Iako stilom određena i prilagođena najširoj čitalačkoj publici, Balobanova knjiga katedralnih propovijedi upućena je prije svega svećenicima, propovjednicima koji se svake nedjelje, blagdana ili svagdana susreću s pitanjem: Kako radosnu vijest evanđelja približiti suvremenom hrvatskom vjerniku koji je, s pravom, sve kritičniji u odnosu na način i sadržaj tumačenja Božje riječi u crkvama? Ili: Što učiniti da i vjernik, kršćanin svojim stavom i zalaganjem ostavlja sve veći utjecaj na hrvatsku zbilju, postupno tako mijenjajući njezinu društvenu, obiteljsku i osobnu stvarnost nabolje?

Tekstovi su međutim objavljeni kako bi zainteresirali i dalje motivirali za osobno promišljanje i djelovanje svakog čovjeka – čitatelja dobre volje, osobito kršćanina, katolika, koji se u novonastalim društveno-političkim okolnostima želi suočiti s izazovom slušanja i življenja Božje poruke u javnom životu i djelovanju.

Više informacija
AutorStjepan Baloban
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-104-1
Format170 x 243 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2007.