Postavke
kn
 
Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

Zlo nasilja u etničkim sukobima

Zlo nasilja u etničkim sukobima

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 95,00 kn

Special Price 76,00 kn

-
+

Regular Price: 95,00 kn

Special Price 76,00 kn

Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, upriličenog na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu od 1. do 3. listopada 2015., uredili su Zorica Maros i Darko Tomašević.

Krajnji cilj znanstvenog skupa, pa tako i Zbornika, jest doprinos prije svega znanosti u određenom području, a onda i zbog njegova međureligijskog karaktera doprinos izgradnji i osnaživanju međureligijske suradnje i dijaloga, s namjerom da se svečana »moralna prisega« izrečena nakon zločina Drugog svjetskog rata, ne bi ponovno potvrdila kao povijesna zabluda, prazna krilatica i naivno uvjerenje »da se novim ljudima ne mogu desiti stari zločini« (Željko Mardešić).

Redoslijed tekstova u zborniku, od kojih svaki predstavlja jedan od oblika manifestiranja nasilja, njegove uzroke, bliže i dalje posljedice, prati redoslijed izlaganja na održanom skupu.

Nakon predgovora (Darko Tomašević) i uvoda (Zorica Maros) slijede tekstovi koji su, svaki na svoj način, intelektualno provokativni i poželjno uznemirujući.

Prvi članak govori o začaranim strukturama zla kao rezultatu društvene formacije (James Keenan, SAD), drugi o društvenom sukobu promatranom iz šireg konteksta teorije evolucije (Mario Bernadić, BiH).

Slijede članci koji raspravljaju o hermeneutici moralno-povijesnog imperativa »nikad više« (Robert Petkovšek, Slovenija), i o perceptivnoj patologiji modernog identiteta koji predstavlja uvjet mogućnosti moći (Pavle Mijović, BiH).

Tu je i prilog u kojemu se razmišlja o utjecaju međureligijskog dijaloga kada je u pitanju pamćenje zločina (George R. Wilkes, Škotska) te onaj koji govori o utjecaju medija na nasilje (Fahira Fejzić Čengić, BiH).

Zadnja dva priloga propituju (ne)moć i utjecaj kako pojedinaca tako i države na ono što se pokazuje pogubnim i za pojedinca i za državu. Prvi govori o sekularnoj državi i njezinoj (ne)moći (Ivan Štuhec, Slovenija) dok drugi govori o intelektualcima i njihovoj (ne)moći u oblikovanju stvarnosti koja nas okružuje.

Na kraju Zbornika nalazi se i pogovor (Zorica Maros).

Premda u zborniku nisu prikupljeni radovi svih sudionika simpozija, on je sadržajem iznimno vrijedan, bogat i koristan za hrvatsko govorno područje.

Dodatne informacije

ISBN ISBN 978-953-241-517-9
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2016.
Format 140 x 210 mm
Broj stranica 208 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319