Majka Božja Jeruzalemska na Trškom Vrhu

Dostupno
SKU
593
Brzi pregled
Sakralni kulturno-povijesni vodič
30,00 kn Normalna cijena 30,00 kn

Kulturno-povijesni vodič »Gospa Jeruzalemska na Trškom vrhu« Andrije Lukinovića, izdan povodom 250. obljetnice posvete crkve sv. Marije Jeruzalemske u Trškom Vrhu.

Lukinović na 48 stranica donosi iscrpne podatke o zemljopisnim značajkama mjesta, nastanku štovanja Gospe Jeruzalemske, čitatelje i hodočasnike upoznaje s povijesti svetišta, njegovoj izgradnji i umjetničkoj vrijednosti, kao i s proštenjima i hodočašćima na kojima se stoljećima okupljaju brojni vjernici. Tekst je obogaćen zanimljivim fotografskim prilozima, koji oslikavaju bogatstvo sakralne umjetnosti i unutrašnjeg inventara tog svetišta.

Crkvu Majke Božje Jeruzalemske posvetio je zagrebački pomoćni biskup Stjepan Pucz, 9. kolovoza daleke 1761. godine. Gradnja te kasnobarokne, raskošno uređene crkve, s cintorom i visokim zvonikom na glavnom ulazu trajala je punih 10 godina. Svetište je do danas sačuvano u gotovo izvornom obliku te je, uz Mariju Bistricu, najposjećenija hodočasnička crkva u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Sama pobožnost Majci Božjoj na Trškom Vrhu započela je i puno ranije, već od 1669. godine, kada je, prema predaji, franjevački brat fra Joakim Balagović iz Jeruzalema donio kip Majke Božje i poklonio ga svojem bratu Nikoli u Trškom Vrhu. Nakon što je u požaru izgorjela njegova kuća, sačuvan je ostao jedino kip Majke Božje, zbog čega su vjernici počeli vjerovati u njegovu čudotvornost i javno ga štovati. Prekretnica u štovanju dogodila se je 1743. godine, kada su Krapinčani tijekom epidemije stočne kuge u zavjetnoj procesiji hodočastili na Trški Vrh i molili Majku Božju Jeruzalemsku za pomoć. U zahvalu su stanovnici Krapine izgradili hodočasničku crkvu u čast Majci Božjoj Jeruzalemskoj.

Vodič za marijansko svetište na Trškom Vrhu deveta je knjiga objavljena u biblioteci »Sakralni kulturno-povijesni vodiči«, u kojoj su dosad objavljeni vodiči: »Čučerje«, »Kutina«, »Suhopolje«, »Crkva svete Katarine u Zagrebu«, »Staro Petrovo Selo«, »Sveta Marija u Međimurju«, »Sveti Volfgang u Vukovoju nad Klenovnikom« i »Crkva Svih svetih – Blato«.

Motorizirano vozočašće u Trški Vrh

Od 1968. godine, kod Majke Božje Jeruzalemske u Trškom Vrhu održava se neobično proštenje motoriziranih hodočasnika. Nakon nekoliko godina ustalilo se je da se vozočašće održava svake prve nedjelju u lipnju. U Trški Vrh te nedjelje dolaze proštenjari svojim automobilima i motorkotačima, moliti Gospu za zaštitu u prometu te blagoslov za sebe i svoja vozila.

Začetnici toga hodočašća bili su urednici Glasa Koncila, a Glas Koncila je postao i pokrovitelj i organizator vozočašća do danas. Prvo je proštenje organizirano u nedjelju 9. lipnja 1968. Došlo je 120 automobila, a tadašnji križevački grkokatolički biskup Joakim Segedi služio je svetu misu i potom blagoslovio automobile i vozače. Propovijed ja održao znameniti propovjednik o. Mijo Škvorc, kasnije pomoćni biskup zagrebački. Iako je vrijeme bilo veoma ružno, kiša je obilno sipila, odaziv hodočasnika iznenadio je i same organizatore.

Tijekom vremena broj se je motoriziranih romara povećavao. Glas Koncila je izvijestio 1991. g. da je bilo čak 1 000 automobila, svih hrvatskih registarskih tablica. Nesumnjivo su pokretači i organizatori vozočašća bili nadahnuti Duhom, onim odozgor.

A izabrali su i pravo mjesto, crkvu Marije Jeruzalemske, čiji je kipić fra Joakim donio amo iz Jeruzalema, putujući burama i olujama morem i svim opasnostima kopnom. Majka Božja od Puta jedan je od njenih naslova, a da ona bude suputnica putnicima vozačima, najbolji je izbor.

Više informacija
Autor Andrija Lukinović (ur.)
ISBN ISBN 978-953-241-295-6
Format 120 x 170 mm
Broj stranica 44 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2011.
Prelistaj knjigu