Rat protiv čovjeka

Dostupno
SKU
806
Brzi pregled
Ideologije i prakse rasčovječenja
180,00 kn

Knjiga razotkriva različite ideologije koje su, pod vidikom tobožnjeg humanizma i napretka, ustvari usmjerene protiv čovjeka, pri čemu najviše stradaju oni najranjiviji, a to su djeca. Podijeljena je u četiri velike cjeline, u kojima Mužić obrađuje neke od gorućih bioetičkih problema današnjice, donoseći najnovije podatke.

Prvo dio, pod naslovom Patnja djece, otvara široku lepezu suvremenih problema, poput razaranja obitelji, gladi u svijetu, genetski modificirane hrane, bolesti, različitih vrsta diskriminacije, zagađenost okoliša, ropstva, nasilja nad djecom, prisilnog rada i trgovine organima, opasnosti virtualnog svijeta...

Drugi dio, Eugenika i smanjenje pučanstva, donosi vrlo konkretne primjere kontrole rađanja koji se koriste uime poboljšanja čovjeka; zatim upozorava na ekologiju koja više vrjednuje prirodu i neke životinjske vrste, često nauštrb ljudi te ukazuje da se promicanje antinatalitetnih programa pretvara u svjetski fenomen.

Treći dio, nazvan Holokaust najmanjih, obrađuje pitanje pobačaja, genocida, genske selekcije i sl., a u četvrtom dijelu, Samoostvarenje ili samouništenje, pozornost se posvećuje novoj bioekološkoj antropologiji, tj. pitanju prepravljanja čovjeka genskim »redizajniranjem« djece.

Djelo završava zaključkom, u kojem autor izražava svoj aktivan stav u rješavanju navedenih problema i očituje optimizam glede budućnosti čovjeka.

Slijedi opsežan popis znanstvene i stručne literature, kao i javnih glasila, internetskih portala i tematskih mrežnih stranica kojima se autor služio u svojem znanstvenom istraživanju.

Autor je temi pristupio akonfesionalano, ne oslanjajući se na vjerske argumente, već apelirajući na razumsku sposobnost raspoznavanja dobra i zla i mogućnost svakog čovjeka da otkrije ljepotu ispravna življenja u zajedništvu s drugima.

Svrha činjenica iznesenih u knjizi, koja je pisana jasnim i razumljivim jezikom, jest čitatelje pozvati na razmišljanje, ali i istodobno na preuzimanje odgovornosti za čovječanstvo u cijelosti. Djeca su budućnost svake civilizacije i naš odnos prema njima određuje u kakvu ćemo svijetu živjeti i hoće li ga uopće biti.

IZ RECENZIJA

Autor nam u Uvodu odmah jasno daje do znanja što ga je potaknulo na pisanje ovog dijela: to je ljudska patnja i briga za čovjekovu budućnost. S posebnim senzibilitetom za patnju djece, kao najnezaštićenijih bića naše planete, autor nam svojim djelom želi ukazati na »razmjere i uzroke sadašnjega rata protiv čovjeka«.

Izv. prof. dr. sc. Borislav Dadić

Knjiga prof. dr. sc. Josipa Mužića je relevantno, dobro napisano, vrlo vrijedno znanstveno djelo. (...) Doprinos ovog teksta nalazi se razotkrivanju dominantnog relativizma koji vodi prema sustavnom razaranju općeljudskih vrednota, što rezultira sve većom dezorijentiranošću, a osim toga ova knjiga donosi vrlo iscrpnu analizu štete uzrokovane raznim ideologijama.

Doc. dr. sc. Vani Roščić

Više informacija
AutorJosip Mužić
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-476-9
Format160 x 230 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2015.
Prelistaj knjigu