Razgovor s prahom i pepelom

Dostupno
SKU
802
Posebna cijena 45,00 kn Normalna cijena 50,00 kn

Nakon zbirki pjesama Pjesmom za dušu, Susret s prijateljem te Poziv na drugu obalu zabočki župnik Marijan Culjak priredio je novu jedinstvenu knjigu – Razgovor s prahom i pepelom, koja je objavljena u izdanju "Glasa Koncila".

U nju je uvrstio prozne tekstove nastale razmatranjem i aktualizacijom snažnih rečenica iz Svetog pisma, osobito iz evanđelja, te nekoliko poetskih ostvarenja, dijelom pisanih na kajkavskom, a dijelom na štokavskom narječju.

Tekstovi nastali kao plod Culjakova svećeničkoga navjestiteljskog služenja ističu se jasnoćom, komunikativnošću i jednostavnošću izraza, ali i bogatom duhovnom porukom. U njima autor iz duboko kršćanskoga vjerničkog kuta osvjetljava gotovo sve najvažnije trenutke ljudskoga života od rođenja do prijelaza u onostranost.

Pritom je usredotočen na prolaznost, što se vidi u naslovu zbirke, o čemu sam autoru u predgovoru piše: »Prolaznost ovoga svijeta i brzina protoka vremena dovodi me do zaključka kako je sve prah i pepeo, ali i taj pepeo ima i te kako duboki govor tišine o prolaznosti i vječnosti, o važnome i nevažnome, o imati ili biti.«

Osim zanimljiva sadržaja, nadahnuta svakodnevnim životnim situacijama, autor čitateljima upućuje vrlo jasnu pozitivnu i poticajnu humanističku i evanđeosku poruku, naviještajući tako radost susreta s nadnaravnim, božanskim.

O AUTORU

Marijan Culjak rođen je 3. kolovoza 1954. godine, u Mihovljanu, gdje je završio osnovnu školu. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu 1973. Diplomirao je teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu 1980. Nakon mlade mise kratko vrijeme bio je kapelan u Orehovici, nešto duže u Zajezdi, a zatim trinaest godina župnik u Tomašici. Od 1997. župnik je u Zaboku, a obnaša i dužnost dekana Krapinskoga dekanata.

Umjetničkim se stvaralaštvom bavi već niz godina. Prvu samostalnu izložbu likovnih radova od školjaka imao je 2005. u zabočkoj Gradskoj knjižnici, nakon čega ih slijedi još nekoliko. Samozatajan je lirik i autor brojnih pjesama. Aktivan je društveni djelatnik, član brojnih udruga i društava. Posebno je istaknut njegov angažman u Udruzi za borbu protiv raka "Zlatno srce", Dobrovoljnomu vatrogasnom društvu Zabok, Matici hrvatskoj – Ogranku Zabok te Hrvatskoj udruzi "Muži zagorskog srca". Za svoje dosadašnje djelovanje dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima i Povelju Grada Zaboka.

Više informacija
AutorMarijan Culjak
Izdanje1. izdanje
Uvezbroširano
ISBNISBN 978-953-241-475-2
Format145 x 210 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2015.
Prelistaj knjigu