Dekonstrukcija komunizma

Dostupno
SKU
958
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
Brzi pregled

Rasprave, eseji i zapisi

15,93 EUR/120,02kn

Dosad objavljenoj 41 knjizi niza »Hrvatska katolička baština 20. stoljeća« pridružena je i najnovija, upravo objavljena knjiga rasprava, eseja i zapisa Vendelina Vasilja »Dekonstrukcija komunizma«. Svrha je biblioteke u suvremenom proučavanju, valorizaciji i popularizaciji niza autora osvijetliti njihovu važnost, ulogu i mjesto u duhovnoj tradiciji našega naroda i Crkve u prošlom stoljeću. Djelima se i dokumentirano »otkrivaju« odnosi kršćanske misli i katolika prema izazovima ideologija i totalitarizama XX. st. te daje prilog utvrđivanju hrvatskoga kulturno-duhovnoga identiteta.

Vendelin Vasilj (1909. – 1971.) hercegovački je franjevac, dvostruki doktor znanosti, urednik, publicist i misionar među iseljenim Hrvatima u SAD-u. Njegov život i djelo posebno obilježavaju filozofsko-socijalne rasprave o komunizmu sa, uz fr. Dominika Barača, najrazrađenijom filozofskom, moralnom i socijalnom kritikom komunizma, zbog čega se knjigom žele približiti ne samo najvažniji dijelovi tih rasprava, nego i ozračje vremena u kojem su rasprave nastajale.

Pod priređivačkim vodstvom mr. sc. Miroslava Rožića tekstovi su sabrani u poglavlja »Kritika poricanja svrhovitosti u svijetu i opstojnosti Boga stvoritelja«; »Bezbožni pokret u historiji i sadašnjosti«; »Filozofija komunizma«; »Komunizam i vjera« i »Hrvatski holokaust«.

Bibliotekom se ispravlja diskontinuitet koji je nastao smišljenim potiskivanjem katoličkih intelektualaca u hrvatskom društvu od 1945. do 1990. godine te se čitateljima omogućuje da na jednom mjestu pronađu najvažnije katoličke intelektualce XX. st. odnosno najvažnije naglaske njihova djelovanja i stvaranja u zauzimanju za dostojanstvo čovjeka, kršćanina i umjetnika.

Više informacija
AutorVendelin Vasilj
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-647-3
Format110 x 170 mm
Broj stranica342 str.
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2020.
Prelistaj knjigu