Domovinske i emigrantske teme

Dostupno
SKU
910
Brzi pregled
Studije, eseji, članci
78,00 kn Normalna cijena 130,00 kn

Domovinske i emigrantske teme naslov je knjige Pavla Tijana, objavljene kao 35. knjige u biblioteci Glasa Koncila Hrvatska katolička baština 20. stoljeća, pokrenutoj s namjerom otimanja zaboravu cijeloga niza hrvatskih autora i njihovih djela.

Knjiga donosi izbor studija, eseja i članaka Pavla Tijana (Senj, 1908. – Madrid, 1997.), jednoga od najsvestranijih hrvatskih intelektualaca 20. st. On se posebice istaknuo kao enciklopedist i leksikograf, prvo suradnjom u uređivanju pet svezaka Hrvatske enciklopedije pod vodstvom Mate Ujevića, a nakon odlaska u emigraciju 1945. izvanredan urednički i autorski prinos dao je razvoju španjolske enciklopedistike. Bio je utemeljitelj španjolske slavistike te je ustrajno radio na upoznavanju španjolske javnosti s hrvatskom kulturom. Velik broj raznih članaka na hrvatskom i španjolskom jeziku objavio je u hrvatskim iseljeničkim publikacijama te u španjolskim novinama i časopisima. Uz književne, političke i općekulturne teme, posebice se bavio pitanjima, problemima i zadaćama hrvatskoga iseljeništva.

Izabrani članci, popraćeni opširnim predgovorom priređivača Božidara Petrača, životopisom te izabranom literaturom i bibliografijom pružaju hrvatskoj javnosti uvid u najvažnije činjenice Tijanova života i rada.

Više informacija
Autor Pavao Tijan
ISBN ISBN 978-953-241-587-2
Format 110 x 170 mm
Broj stranica 427 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2019.
Prelistaj knjigu