Formacija svećeničkih kandidata

Dostupno
SKU
671
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
Brzi pregled
Načela i smjernice (Ratio fundamentalis nationalis Croatiae)
120,00 HRK/15,93€

Dokument Hrvatske biskupske konferencije nastao poticajom Drugoga vatikanskog koncila, koji nalaže da biskupske konferencije sastave uredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi te ih s vremena na vrijeme, uz odobrenje Svete Stolice, preispitaju i prilagode posebnim okolnostima mjesta i vremena da bi svećenički odgoj i izobrazba uvijek bili u skladu s pastoralnim potrebama kraja u kojima će obavljati službu.

Novoobjavljeni dokument, prošireno i za današnje prilike prilagođeno izdanje dokumenta "Odgoj i obrazovanje svećeničkih kandidata" iz 1986. godine, nastoji uzeti u obzir i pitanja koja postavljaju mladi i promjene koje su se zbile na kulturnom i crkvenom području, zatim vrednovati iskustvo što su ga stekli odgajatelji i okoristiti se brojnim intervencijama učiteljstva.

Načela i smjernice o formaciji svećeničkih kandidata podijeljene su u sedam poglavlja: "Svećenička zvanja u Hrvatskoj", "Identitet svećenika", "Pastoral zvanja", "Zajednica maloga sjemeništa", "Zajednica bogoslovnoga sjemeništa", "Trajna formacija svećenika" te "Ratio studiorum", koji sadržava materijale i određuje broj sati za svaku materiju obvezatnu za sva sjemeništa u Hrvatskoj.

Dokument je namijenjen prije svega onima kojima su biskupi povjerili neposrednu formaciju budućih svećenika, tj. sjemenišnim odgajateljima i profesorima, ali i dječacima i mladićima koje Gospodin poziva, a koji iz bilo kojih razloga još nisu stekli dovoljno jasnoće i snage slijediti poziv, kao i onima koji su se već odazvali i pripravljaju se u malim ili bogoslovnim sjemeništima kao i svim crkvenim zajednicama i pojedincima.

Uz novi dokument HBK priložena je i apostolska postsinodska pobudnica "Dat ću vam pastire" ("Pastores dabo vobis") blaženog pape Ivana Pavla II., koja predstavlja čvrstu doktrinarnu i pastoralnu orijentaciju za život u sjemeništu na početku trećeg tisućljeća.

Ova načela i smjernice namijenjeni su prije svega onima kojima su biskupi povjerili neposrednu formaciju budućih svećenika, tj. sjemenišnim odgojiteljima i profesorima. (...)

Budući da je svećeničko zvanje dar cijeloj Crkvi koja ga je pozvana čuvati, cijela Crkva je odgovorna za rađanje i dozrijevanje svećeničkih zvanja. Djelatni subjekt i nositelj pastorala zvanja je prema tome crkvena zajednica u svim svojim oblicima i izričajima. Upravo je zato dokument namijenjen svim crkvenim zajednicama i pojedincima. Posebnu odgovornost imaju roditelji i zajednice odakle kandidati dolaze, zatim župnici te drugi odgovorni za pastoral zvanja, katehete i vjeroučitelji, odgojitelji u župama i u vjerničkim društvima.

Vaši biskupi

Više informacija
Autor-
Izdanje1. izdanje
Uvezbroširano
ISBNISBN 978-953-241-353-3
Format150 x 210 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2012.
Prelistaj knjigu