CD: Glasi veseli

Dostupno
SKU
950
Brzi pregled

Međimurske božićne pjesme

Posebna cijena od 67,50 kn Normalna cijena 75,00 kn

U izdanju Glasa Koncila objavljen je nosač zvuka istaknutoga skladatelja Anđelka Igreca »Glasi veseli«. Na njemu su međimurske božićne narodne pjesme, božićna suita te obrada triju božićnih pjesama kojima se oživljuje dragocjene bisere hrvatske vokalne pučke kulture u modernom interpretacijskom ruhu suvremenoga skladatelja. Uglazbljeni stihovi osam međimurskih božićnih narodnih pjesama (s područja Preloga) nastali su prema zapisima Jelene Horvat i Vinka Žganca, a koje je sačuvao preloški župnik Antun Hoblaj. Nastojeći sačuvati prepoznatljivost izvornika, maestro Igrec zadržao je bliskost tradiciji, istovremeno se ne odričući skladateljskih postupaka koji odražavaju njegov individualni izričaj.

Božićna suita skladana je 2016. na narudžbu Hrvatskoga komornoga orkestra o 25. godišnjici pada Vukovara. Orkestar ju je i praizveo u Vukovaru 4. prosinca 2016. i potom u dvorani Hrvatskoga glazbenoga zavoda u Zagrebu, gdje je i nastala snimka na ovom nosaču zvuka. U stavke suite utkani su motivi hrvatskih božićnih pjesama. I iz te povezanosti božićnih ohrabrujućih motiva s bolnim događajima nedavne hrvatske povijesti kristalizira se posebno jedna misao - misao nade i novoga početka.

Obrade triju božićnih pjesama nastale su za misu polnoćku u varaždinskoj katedrali 2016. godine.

Ciklus Glasi veseli, nastao je po narudžbi Zbora HRT-a za ciklus Sfumato 2015. godine, te praizveden u muzeju Mimara i crkvi u Belcu.

Više informacija
AutorAnđelko Igrec
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2020.