Hrvatski katolički pokret

Dostupno
SKU
226
Brzi pregled
(1903.-1945.)
78,20 kn Normalna cijena 85,00 kn

Na zanimljiv i pregledan način prikazana povijest, ideje i nastojanja Hrvatskog katoličkog pokreta, pojave koja je obilježila društveni život Hrvatske u prvoj polovici XX. stoljeća.

HKP je izrastao iz nastojanja opće Crkve da se odupre raznim novim “liberalnim” idejama, ali se uspostavio kao laička organizacija s vlastitim odgojnim zadaćama u duhu promicanja kršćanskih vrijednosti u hrvatskome društvu preko tiska, obrazovanja, ali i uz pomoć ostalih aktivnosti.

Knjiga nudi zaokružen pogled na povijest pokreta pri čemu se više osvrće na sam pokret nego na politička zbivanja u kojima je pokret nastao i razvijao se. Tu nije riječ o crkvenoj povijesti, nego o političkome i društvenome značenju ideja, organizacije i institucija okupljenih pod imenom Hrvatski katolički pokret.   

Autor na temelju povijesnih činjenica obrađuje razdoblje od osnutka pokreta do njegova ukinuća. Knjiga u prvom poglavlju obrađuje stanje duha i Crkve na prijelomu stoljeća te predstavlja političke prilike u hrvatskim zemljama, dok u sljedećima slijedi političke ustroje u kojima se našao hrvatski narod: razdoblje Austro-Ugarske Monarhije, Kraljevine SHS/Kraljevine Jugoslavije i Nezavisne Države Hrvatske.

Više informacija
Autor Jure Krišto
ISBN ISBN 953-6258-64-1
Format 176 x 246 mm
Broj stranica 279 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2004.
Prelistaj knjigu \N