Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine

Dostupno
SKU
713
Brzi pregled
Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa održanog u Zagrebu 24. i 25. travnja 2012.
266,80 kn Normalna cijena 290,00 kn

Zbornik radova, objavljen u izdanju Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij te Glasa Koncila.

Na više od 700 stranica zbornik donosi radove s prvoga znanstvenog skupa o toj temi, koji je održan u Zagrebu 25. i 26. travnja 2012., a uredili su ga mons. dr. Mile Bogović, dr. Josip Dukić, dr. Jure Krišto, Mate Rupić i mr. Miljenko Stojić.

U prvom dijelu, naslovljenom "Stradanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", govori se o žrtvama na cijelom prostoru gdje žive Hrvati te se ukazuje na korijene ideologije i represivnoga sustava koji je pobio oko 100 milijuna ljudi. Prikazan je dosadašnji stupanj znanja o zadanoj temi, ali je ukazano i na smjerove istraživanja u budućnosti.

Drugi dio bavi se stradanjima svećenika po biskupijama te redovnika i redovnica po njihovim provincijama, dok je u trećem dijelu riječ o žrtvama za koje postoji moralna sigurnost da su i mučenici, odnosno za koje ima znakova koje Crkva traži za proglašenje mučenika ili mučenice. Tako su prikazani životi i dana izvješća o radu postulatura bl. Alojzija Stepinca, bl. Miroslava Bulešića, bl. Drinskih mučenica, s. Žarke Ivasić, fra Lea Petrovića i 65-ero subraće, fra Rafe Kalinića te o. Dominika Barača.

Dodatak donosi zaključke skupa pa tako i zbornika te na stranom jeziku uvodno slovo mons. Bogovića, kako bi zalaganje za istinu o žrtvama i mučenicima iz vremena komunističke vladavine zainteresiralo i strane ljubitelje povijesti hrvatskoga naroda.

Knjiga je opremljena i fotografskim prilozima u boji, koji u slici dokumentiraju održani skup, te opširnim kazalima imena i mjesta.

Budući da zbornik prvi put donosi sve relevantne izvore i literaturu o temi koju obrađuje, bit će dobro polazište za sva daljnja istraživanja.

Više informacija
Autor Komisija HBK i BK BiH za hrvatski martirologij
ISBN ISBN 978-953-241-392-2
Format 170 x 240 mm
Broj stranica 716 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2013.
Prelistaj knjigu