Ili jesi ili nisi

Dostupno
SKU
786
Brzi pregled
Svjedočanstva o Stjepanu Kranjčiću
92,00 kn Normalna cijena 100,00 kn

Riječ je o knjizi u kojoj je o svojim osobnim doživljajima Stjepana Kranjčića progovorilo 65 Kranjčićevih suvremenika, vjeroučenika, župljana, suradnika, kolega svećenika, časnih sestara, te rodbina. Svjedočanstva o Kranjčićevu životu i djelovanju u knjizi su razvrstana u sedam poglavlja te slijede njegov životni put od rodnoga Petrijanca, preko Zagreba, Hrvatskoga Leskovca i Križevaca do Rima.

U knjigu sabrani iskazi prikupljani su od 2007. do 2015. godine pa je više svjedoka u međuvremenu preminulo. Sva su sjećanja objavljena u cijelosti, a dijelovi iz nekih svjedočanstava već su korišteni kao izvor ili kao citati u ranijim knjigama posvećenima Stjepanu Kranjčiću. Iskazi su nastali tako da su neki svjedoci Kranjčićeva života i djelovanja sami zapisali svoja iskustva, a većina je nastala na temelju tonskih zapisa razgovora svjedoka s članovima Udruge za promicanje znamenitih Križevčanina "Dr. Stjepan Kranjčić". Ta usmeno izgovorena svjedočanstva prepisana su na papir te su svjedocima dana na autorizaciju, a vjerodostojnost prenošenja tih svjedočanstava redovito je potvrđivala neka treća osoba, najčešće župnici ili drugi svećenici.

Izvorna, tako dvostruko potpisana svjedočanstva čuvaju se u arhivu Udruge za promicanje znamenitih Križevčanina "Dr. Stjepan Kranjčić" i moći će poslužiti, ako mjerodavni crkveni autoritet odluči pokrenuti službeni postupak za proglašenje svećenika Stjepana Kranjčića blaženim i svetim. U svjedočanstvima izrečena ocjena o Kranjčićevoj svetosti isključivo su izričaji osobnih dojmova te nemaju nikakvu nakanu prejudicirati službeno stajalište Crkve.

Više informacija
Autor Ivan Miklenić (ur.)
ISBN ISBN 978-953-241-461-5
Format 160 x 235 mm
Broj stranica 266 str.
Mjesto izdanja Zagreb – Križevci
Godina izdanja 2015.
Prelistaj knjigu