Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

Đakonat u Katoličkoj Crkvi

Đakonat u Katoličkoj Crkvi

Martin Vlaho

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 150,00 kn

Special Price 138,00 kn

-
+

Regular Price: 150,00 kn

Special Price 138,00 kn

Povijest, sadašnje stanje, izgledi za budućnost

Prvi put na hrvatskom jeziku objavljena studija sa sustavnom obradom teme đakonata.

Što je đakonat? Od kada postoji? Kako se razvijao? Kakvo značenje ima u sadašnje vrijeme i kako izgledaju perspektive za njegovu budućnost? - odgovarajući na ta pitanja, teolog, liječnik i trajni đakon Katoličke Crkve prof. dr. med. Martin Vlaho precizno i objektivno prikazuje razvoj i ulogu đakonata kroz povijest kršćanstva sve do današnjih dana. Od njegova nastanka, koji datira u apostolsko doba, razvitka ali i potpunoga nestanka đakonata u Zapadnoj Crkvi krajem srednjega vijeka, kao i ponovnoga oživljavanja u duhu zaključaka i preporuka Drugog vatikanskog sabora.

Uz to što svojom dokumentiranom studijom zaokružuje stanje u cijeloj Katoličkoj Crkvi, odnosno dotiče goruća pitanja današnjice i sutrašnjice Crkve, njome predstavlja ulogu i mogućnosti đakonata u pomoći pri rješavanju tih problema. Rukopis Martina Vlahe u tom smislu predstavlja vrijedan doprinos pojašnjenju tih još uvijek otvorenih pitanja u današnjoj Crkvi, pokazujući – posebice na primjerima Njemačke i Hrvatske - posebne okolnosti pod kojima se đakonat obnavlja i razvija.

Autor proučava i povijest ženskog đakonata u apostolskom i post apostolskom vremenu, kao i postupni nestanak istih. Zanimljiv je njegov opis đakonise sv. Febe, o kojoj piše sv. Pavao u Poslanici Rimljanima (16, 1-2). Ne manje zanimljiva su i autorova razmišljanja o pripremanju Drugog vatikanskog sabora (1962. - 1965.), podsjećajući da o sv. Edith Stein (1891. - 1942.) postoji izvještaj prema kojem se ista izrazila u prilog ponovnog uvođenja đakonata za žene.

 

Iz predgovora akademika Franje Šanjeka

… Vrijedno je istaknuti kako u nas ne postoji niti jedna studija koja na ovakav sustavan način obrađuje temu đakonata te predstavlja svjedočanstvo koliko je znanja autor prof. dr. Martin Vlaho uložio u istraživanje dokumenata i napisa o pojavi i ulozi đakonske službe od apostolskog vremena (Dj. ap. 6,1 - 6,8) i tijekom dugih stoljeća u kojima su đakoni duhom i mudrošću bdjeli nad razvojem kršćanstva zaključujući da „samo đakonska Crkva ima budućnost“. U tom smislu najsrdačnije čestitke autoru rukopisa o obnovi đakonata čija će nam objava rasvijetliti mnoga pitanja o boljem poznavanju kršćanstva i Crkve kroz našu povijest.

Dodatne informacije

ISBN ISBN 978-953-241-559-9
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2018.
Format 160 x 230 mm
Broj stranica 235 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319