Družba badema

Dostupno
SKU
887
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
Brzi pregled
Kako je Asiz spašavao svoje Židove
7,96 EUR/59,97kn

U nakladi Glasa Koncila objavljen je roman Paola Mirtija "Družba badema. Kako je Asiz spašavao svoje Židove".

Objavljen izvorno na talijanskom jeziku, na temelju svjedočanstava i neobjavljenih dokumenata pripovijeda o iznimnom junaštvu grada Asiza u razdoblju novije povijesti, nakon kapitulacije i podjele Italije na dvije zone: južnu, koju oslobađaju saveznici i sjevernu koju okupiraju Nijemci, provodeći svoju politiku, uključujući i rasne zakone. Bježeći od toga, od jeseni 1943. godine, u potrazi za sigurnim utočištem, sa sjevera Italije u grad Asiz pristižu brojni Židovi. Asiški novinar i povjesničar Mirti odlučio je ispričati istinita događanja iz tih sumornih vremena a ujedno tako sačuvati uspomenu na djelovanje tajne "Družbe badema" – družbe za spašavanje Židova, koji su se tada sklonili u grad svetoga Franje. Ime je družba preuzela po "Societas amandolarum", udruženju koje je u gradu djelovalo još u davnom 14. stoljeću, a kojim su zajednički upravljali jedan Židov i jedan katolik. Upravo je to udruženje uzeto kao simbol sretnoga suživota između dviju zajednica, što je bila značajka asiške povijesti i u najmračnijem trenutku dvadesetoga stoljeća. Iako je rođen poslije tih zbivanja, zahvaljujući mnogim razgovorima, pismima i arhivskim bilješkama, autor zorno prikazuje tjeskobne tijekove povijesti pod plaštem uobičajene svakodnevice hodočasničkog gradića. Asiz je u to vrijeme imao više izbjeglica i hodočasnika nego stanovnika.

Predgovor talijanskom izdanju napisao je Mirtijev vršnjak Walter Veltroni, pisac, novinar, režiser i gradonačelnik Rima (2001. - 2009.): Povijest koju priča Mirti, ona je povijest za koju želimo da se ponavlja iznova svakoga dana tako dugo dok njena etička i ljudska snaga svojim ponavljanjem ne smrvi tupost svakoga fundamentalizma, besmislenost svake diktature, tamu svakoga mračnjaštva, da bi se oslobodila radost dijaloga među ljudima, ljepota svake različitosti, osjećaj uvažavanja i prepoznavanja koje postoji u čežnji za životom u miru, u poštovanju, u pobratimstvu. Ovaj je duh, onkraj svake različitosti, zbiljski duh svakoga istinskoga vjerovanja.

(Walter Veltroni)

Iz predgovora hrvatskom izdanju:

Budući da je, vezano uz doba progona Židova za vrijeme Drugoga svjetskoga rata, i Crkva u Hrvata, tada na čelu s nadbiskupom Stepincem, prošla mnoga žučna osporavanja, ovo nam djelo može biti poticaj da se smjelije istraži i predstavi naša stvarnost. Kako je u uvodu istaknuo Walter Veltroni, to zaista budi nadu jer ako je bilo moguće tada, moguće je i sada založiti život i iskazati ljubav prema ugroženima, ma koliko opasno i teško bilo.

Ančica Ivanjek

O autoru:

Paolo Mirti, rođeni Asižanin, diplomirao je novinarstvo i doktorirao pravo. Surađuje s mnogim časopisima i piše kazališna dramska djela. Izdao je roman "Družba badema: kako je Asiz spašavao svoje Židove" i vodič "Skroviti Asiz, šetnja gradom svetoga Franje". Od rane je mladosti zaljubljenik u asišku povijest i baštinu. Bio je gradonačelnik Senigallije, a danas je ravnatelj ureda za kulturu, informacije i turizam.

Više informacija
AutorPaolo Mirti
Izdanje1. izdanje
Uvezbroširano
ISBNISBN 978-953-241-557-5
Format135 x 200 mm
Broj stranica152 str.
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2018.
Prelistaj knjigu