Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

Katolički kulturni putokazi

Katolički kulturni putokazi

Ferdo Rožić

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 110,00 kn

Special Price 101,20 kn

-
+

Regular Price: 110,00 kn

Special Price 101,20 kn

Članci i govori

Petnaesta knjiga u nizu projekt-biblioteke »Hrvatska katolička baština 20. stoljeća«, pokrenute s namjerom otimanja zaboravu čitavoga niza hrvatskih autora i njihovih djela.

U knjizi na 352 stranice, koju je priredio dr. Vladimir Lončarević, doneseni su odabrani članci, koji obuhvaćaju razdoblje od četrdeset tri godine Rožićeva spisateljskog rada, a prikazuju autora kao književnoga kritičara, pučkoga prosvjetitelja i erudita te očituju piščevu suvremenost u mnogim pogledima na trajna bitna pitanja narodne kulture.

Monsinjor dr. Ferdo Rožić (1877. – 1949.) bio je svećenik, govornik, pjesnik, prozaik, publicist, polemičar, urednik i predsjednik Hrvatskoga književnog društva sv. Jeronima, urednik časopisa »Hrvatska prosvjeta« te kulturni djelatnik. Izobrazbom teolog i klasični filolog, dao je svojim uredničkim, spisateljskim i uopće javnim radom velik prinos idejnom, programskom i organizacijskom oblikovanju katoličke književne i uopće kulturne politike između dvaju svjetskih ratova, s osobitim naglaskom na širenju pučke prosvjete.

U svojem je radu povezivao klasične i nove stilove što ih je donosila moderna, naglašavajući važnost visokoga umjetničkog izričaja, koji treba biti u kontekstu suvremenog razvoja cjelokupne hrvatske književnosti i njezinih najviših dometa. U pristupu umjetnosti zastupao je katolički oblikotvorno-prosudbeni kriterij umjetničkog djela: sklad između lijepoga, dobroga i istinitoga.

Rožić je napisao neke od intelektualno najdubljih, stilski najboljih i u svakom smislu najizvrsnijih stranica hrvatske katoličke kulturne misli 20. st. te je dao paradigmu katoličke kulturne strategije: što više prožeti kulturni prostor katoličkim svjetonazorom, što uključuje i pučkoprosvjetnu i kulturnu djelatnost.

Dodatne informacije

ISBN ISBN 978-953-241-293-2
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2011.
Format 110 x 170 mm
Broj stranica 352 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319