Osoba, etika i nacija

Dostupno
SKU
875
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
Brzi pregled
Rasprave, studije i članci
17,25 EUR/129,97kn

U iznimno važnoj biblioteci Glasa Koncila »Hrvatska katolička baština 20. stoljeća«, kao 32. knjiga objavljen je svezak »Osoba, etika i nacija« koji uz uvodnu studiju, koju je napisao dominikanac fr. Domagoj A. Polanščak, donosi izbor iz rasprava, studija i članaka dominikanca Franje Hijacinta Eterovića (1913. - 1981.), filozofa, teologa, sveučilišnoga profesora, pastoralnoga i kulturnoga djelatnika, putopisca, urednika, enciklopedista i publicista.

Eterović je djelovao u domovini do 1947., kad je ugrožen od komunističkoga režima napustio Hrvatsku i otišao najprije u Španjolsku, a zatim u Sjedinjene Američke Države gdje je u chicaškom dominikanskom samostanu preminuo 29. listopada 1981. godine.

Nakon priređivačeva uvodnoga eseja u knjizi su doneseni tekstovi o. Eterovića, koji je u inozemstvu promicao istinu o hrvatskom narodu i razvio široku pastoralnu, znanstvenu, sveučilišnu, publicističku i kulturnu djelatnost.

Eterovićevi su tekstovi raspoređeni u tri tematske cjeline: »Osoba« - obuhvaća članke koji govore o problemu ljudske slobode i sreće te o kršćanstvu kao jedinstvenom odgovoru na povijesne stranputice ljudskoga duha; »Etika« - donosi tekstove koji zastupaju ideju (nad)naravnoga zakona i naravnoga prava kao temelja obnove modernoga čovjeka, radnika, društva i države; »Nacija« - izbor iz tekstova koji govore o graničnim pojmovima nacionalizma i domoljublja, nadnacionalnim vrijednostima kršćanskoga univerzalizma i međunarodne suradnje, etičkom nasljeđu hrvatskoga naroda te mukotrpnom i kontroverznom ozbiljenju njegova državotvornoga potencijala.

Knjiga donosi i Eterovićev životopis, bibliografiju i literaturu.

Više informacija
AutorFranjo Hijacint Eterović
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-548-3
Format110 x 170 mm
Broj stranica325 str.
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2017.
Prelistaj knjigu