Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

Riječ Božja u ljudskom jeziku

Riječ Božja u ljudskom jeziku

Silvana Fužinato - Massimo Grilli

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 120,00 kn

Special Price 110,40 kn

-
+

Regular Price: 120,00 kn

Special Price 110,40 kn

Tumačenje Biblije u komunikacijskoj perspektivi

»Riječ Božja u ljudskom jeziku. Tumačenje Biblije u komunikacijskoj perspektivi« nova je knjiga Silvane Fužinato i Massima Grillija objavljena u nakladi Glasa Koncila.

Komunikacija je temelj biblijske riječi, a Riječ Božja je čovjeku uvijek upućena posredovanjem nekoga ili nečega, tj. posredovanjem riječi. Zato je za razumijevanje istine objavljenje u Svetom pismu potrebno istražiti svijet komunikacije.

Autori Fužinato i Grilli novoobjavljenom knjigom žele pridonijeti razumijevanju Biblije kao komunikacijskoga događaja. Pri tome rabe pragmatiku (znanost koja proučava djelovanje riječi) primijenjenu na biblijskim tekstovima. Riječ je o pristupu koji vodi računa o svim procesima koji se odvijaju u trenutku čitanja biblijskoga teksta. Interpretacijom biblijskih tekstova u komunikacijskoj perspektivi čitatelja današnjega vremena potiče se na dijalog s biblijskim tekstom, upućujući ne samo na značenje teksta, nego i na reakcije, promjene i djelovanje koje tekst u njemu pobuđuje i zahtijeva. On pomiruje sadašnje čitatelje s biblijskim tekstom nastojeći da pritom ne ubije ni prošlost ni sadašnjost, nego da ih dovede do plodonosnijega dijaloga.

Knjiga je podijeljena u dvije cjeline. U prvoj cjelini autori prikazuju temeljne značajke komunikacijskoga pristupa. U drugoj cjelini, koja je više praktičnoga karaktera, donose nekoliko aplikacijskih modela iz poznatih odlomaka evanđelja (Blaženstva – Mt 5, 3-12; Uskrsnuće Isusovo – Mk 16, 1-8; Isusov odnos prema grješnicima – Lk 7, 36-50 i Ozdravljenje uzetoga – Iv 5, 1-18).

Prva knjiga ove tematike na hrvatskom govornom području namijenjena je profesorima i studentima teologije, ali i svima koji žele ući u dublji i plodonosniji dijalog s riječju Božjom, utjelovljujući ju u konkretnim situacijama vlastita života.


»Impozantna je lista bibliografije gdje autori navode čak 187 autora i ukupno njihovih 230 priloga, te k tomu još dvije mrežne stranice. Dali su si truda prostudirati relevantnu bibliografiju na hrvatskom, talijanskom, španjolskom, francuskom, njemačkom i engleskom jeziku. Ovo će djelo biti korisno i inspirativno ne samo za teologe, nego za sve one koji žele upoznati Pisma. Za naše područje imamo u određenom smislu 'pionirski rad'.«

Prof. dr. sc. Karlo Višaticki

»Knjiga Massima Grillia i Silvane Fužinato predstavlja novinu i veliko obogaćenje za biblijsku literaturu na hrvatskom jeziku iz područja metodologije znanstvenog proučavanja Svetoga pisma. Komunikacijski ili pragmatički pristup Bibliji koji je u ovoj knjizi sustavno predstavljen i uspješno na četiri evanđeoska teksta primijenjen ne zatvara Bibliju u akademske prostore nego je čini pristupačnijom pastoralu i osobnoj duhovnosti naglašavajući ne samo smisao i značenje biblijskog teksta, nego i njegov poziv na konkretno djelovanje. Kao takva ova knjiga predstavlja izvorni znanstveni rad.«

Doc. dr. sc. Božidar Mrakovčić

Dodatne informacije

ISBN ISBN 978-953-241-591-9
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2019.
Format 160 x 230 mm
Broj stranica 176 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319