Isuse, ti si put!

Dostupno
SKU
952
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
Brzi pregled

Meditacije na evanđelja za vrijeme kroz godinu

Tjedan 1. – 11.

5,97 EUR/44,98kn

U nakladi Glasa Koncila objavljena je najnovija knjiga prof. dr. Josipa Šimunovića, istaknutoga hrvatskog pastoralnog teologa i religijskog pedagoga, svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Riječ je o prvoj od tri knjige u nizu autorovih razmatranja nad evanđeljima kroz prvih 11 tjedana vremena kroz godinu. To je ujedno i 11 autorova knjiga u izdanju novinsko-izdavačke kuće Glas Koncila. Nadahnjujući se na Božjoj riječi (evanđeljima) i služeći se oblikom kršćanske meditacije kao važne dimenzije ljudskoga života kojom se raste do potpune zrelosti, tj. nutarnjega sklada, autor poziva na osluškivanje, »šutljivo« traženje Boga. Želi se cijelim bićem prepustiti Božjoj prisutnosti, smjestiti se u Božju prisutnost, promatrati Ga! Pritom, ne dati umu da raščlanjuje ni osjećajima da »hrane« podsvijest. Svjestan da je za to potrebno i otvoreno preispitivanje vlastite refleksije Stvoritelja na životnom putovanju, »razračunavanje« s pogrješnim poimanjem jedinoga »isplativoga« puta.

Pomoću biblijskih slika iz evanđeoskih tekstova, stajališta i djelovanja (putova) biblijskih osoba, autor stihom u prozi proniče u svevremenske ljudske probleme, u pitanja koja »muče« i današnjega čovjeka: od bolesti i straha, laži i malovjernosti do izdaje i nečovječnosti. Odgovore pronalazi u velikodušnosti, zapovijedi ljubavi, obitelji, služenju, jedinstvu, Isusovim čudima, euharistiji, novim blaženstvima, nošenju križa, nadi, pouzdanju u vječni život.

Meditacije pod naslovom »Isuse, ti si put!« pozivaju na iskorak iz užurbane svakodnevice, zaglušujuće buke, nametnutih, često preteških zahtjeva i »moranja«, »trebanja« i gomilanja materijalnoga, suvišnoga. Za sve one koji su »presigurni« u ispravnost svojega životnoga hoda, za one koji su se umorili i putom zastali, one koji su poželjeli odustati, one koji su s puta skrenuli i za one koji još nisu njime ni pošli, koji Isusa nisu upoznali, knjiga može postati siguran »vodič« i »putokaz« za sve buduće korake. 

 

JOSIP ŠIMUNOVIĆ je svećenik Zagrebačke nadbiskupije, rođen je u Zagrebu 1971. godine. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1995. godine. Na Katoličkom fakultetu Sveučilišta u Beču nastavio je poslijediplomski studij religijske pedagogije i katehetike te pastoralne teologije i doktorirao 1999. godine. Od akademske godine 2001./2002. zaposlen je na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegije iz pastoralne teologije. Pročelnik je Katedre pastoralne teologije, autor je više znanstvenih i znanstveno-stručnih radova iz područja pastoralne teologije i religijske pedagogije. Od rujna 2014. do rujna 2020. godine bio je ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta u Zagrebu. Član je Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke.

Više informacija
AutorJosip Šimunović
Izdanje1. izdanje
Uvezbroširano
ISBNISBN 978-953-241-641-1
Format120 x 190 mm
Broj stranica144 str.
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2021.