Kako je lijepo biti svećenik

Dostupno
SKU
556
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
Brzi pregled
Svjedočanstva radosti i nade...
Posebna cijena 59,50 HRK/7,90€ Normalna cijena 85,00 HRK/11,28€

Knjiga nastala kao plod Svećeničke godine 2009./2010. iz priloga o aktualnim hrvatskim svećenicima koji su u pedeset nastavaka objavljivani u tjedniku Glas Koncila.

Tim su prilozima pridodana četiri dokumenta: Pismo pape Benedikta XVI. uz proglašenje Svećeničke godine; Homilija kardinala Josipa Bozanića u prigodi hodočašća svećenika iz cijele Hrvatske u Zagreb na Stepinčev grob; Homilija kardinala Josipa Bozanića u prigodi svećeničkog hodočašća u Rim na završetku Svećeničke godine održane u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima te Homilija pape Benedikta XVI. na euharistijskom slavlju uz završetak Svećeničke godine, pa sada uz izabrane fotografije knjiga postaje svjedočanstvo jedinstvenog događanja novije povijesti Crkve. Poruke tih priloga mogu biti trajni poticaji za veću svijest o svećeništvu i vjernost svećeničkome identitetu.

Prikupljeni prilozi progovaraju zahvalnošću pedeset svećenika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za sve što je Bog po njima učinio za povjereni im narod Božji. Svjedoče kako su u vjernosti Kristu, otvorena srca, odabrali Crkvu za svoje obitavalište, crpeći snagu i oplemenjujući svoj život molitvom, savjetovanjem, ustrajnošću, propovijedanjem i raspoloživošću.

Pedeset prikazanih svećeničkih života kroz njihovo djelovanje stanoviti su prikaz crkvene i društvene zbilje Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Različite svećeničke generacije, dobi i vremenska razdoblja, različite biskupijske i redovničke pripadnosti te životne usmjerenosti daju zornu sliku u kakvoj je društvenoj stvarnosti djelovala i kako danas djeluje Crkva. Sažetak svećeničkih životopisa, njihovih promišljanja o pastoralnom radu, duhovnosti, društvenim prilikama, ulozi Crkve u kulturi i mnogim drugim aktualnostima, ujedno je i povijesni mozaik Crkve u Hrvata.

Istodobno to nije samo svjedočanstvo prošlog vremena – premda je u tome smislu pravi rudnik podataka o patničkom životu Crkve u komunističkom režimu – nego je zacijelo i temelj na kojem djeluje današnja Crkva. U tom kontekstu knjiga može mnogim mladim svećenicima, pastoralnim djelatnicima i svim vjernicima biti pomagalo kao neizostavno polazište za promišljanje mjesta i uloge svećenika u sadašnjoj Crkvi i suvremenom društvu.

Više informacija
AutorVlado Čutura (prir.)
Izdanje1. izdanje
Uvezbroširano
ISBNISBN 978-953-241-252-9
Format174 x 238 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2010.
Prelistaj knjigu