Katolički idealizam i realizam

Dostupno
SKU
485
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
Brzi pregled
Studije, kritike, intervjui, članci
13,27 EUR/99,98kn

Knjiga izabranih studija, kritika, intervjua i članaka hrvatskog književnog, kazališnog, filmskog i scenskog kritičara i teoretičara, antologičara, urednika, prevoditelja i profesora dr. Ljubomira Marakovića, objavljena u godini 50. obljetnice njegove smrti.

U knjizi su, pod uredničkim vodstvom dr. Vladimira Lončarevića, kronološkim redom (u tri dijela) predstavljeni uglavnom dosada neobjavljeni Marakovićevi članci vezani uz nastanak i razvoj Hrvatskoga katoličkog pokreta i katoličke književnosti, radovi iz područja estetike te tekstovi koji odražavaju njegove poglede na neke osobe i književna djela.

Dr. Ljubomir Maraković bio je jedan od najistaknutijih protagonista Hrvatskoga katoličkog pokreta. Književni pokret kojemu je on bio na čelu i koji se fundirao pod nazivom katolička književnost bio je dio toga pokreta organiziranih hrvatskih katolika da, vodeći se geslom Pija X. restaurare omnia in Christo, rekristijaniziraju hrvatski javni život, posebice u kulturi i kulturom. Od godine 1905., početka njegova javnog djelovanja do godine 1945., kada je zajedno s tim pokretom posve bio izgnan iz povijesne memorije, dijelio je njegovu sudbinu i bio graditelj njegove baštine.

Objavljivanjem ove knjige iz niza »Hrvatska katolička baština 20. stoljeća« želi se suvremenim misliocima i mladim naraštajima približiti dr. Ljubomira Marakovića kao autora bez kojeg je nemoguće vrednovati hrvatski katolički identitet.

Biblioteka »Hrvatska katolička baština 20. stoljeća« pokrenuta je 2006. godine s namjerom reafirmiranja i novoga vrednovanja ideja i tradicijskih vrijednosti prešućivanih hrvatskih intelektualca kršćanskoga nadahnuća.

Više informacija
AutorLjubomir Maraković
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-179-9
Format117 x 178 mm
Broj stranica358 str.
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2009.