Katolički identitet i hrvatski preporod

Dostupno
SKU
685
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
Brzi pregled
Rasprave, kritike, izvještaji
13,27 EUR/99,98kn

U godini zlatnog jubileja Glasa Koncila objavljena je knjiga odabranih priloga prvakinje hrvatskoga katoličkog novinarstva Smiljane Rendić – "Katolički identitet i hrvatski preporod". To je 22. knjiga u biblioteci "Hrvatska katolička baština 20. stoljeća", pokrenutoj s namjerom otimanja zaboravu cijelog niza hrvatskih autora i njihovih djela.

Knjiga donosi izbor tekstova Smiljane Rendić (27.8.1926. – 26.5.1994.) – novinarke, vatikanistice, kritičarke, prevoditeljice, pjesnikinje, polemičarke, judaistkinje, dugogodišnje suradnice Glasa Koncila, domagojke po orijentaciji, katolikinje domoljubnog usmjerenja, koja je dala velik prinos hrvatskomu, posebice obnovljenomu katoličkom novinarstvu u drugoj polovini 20. st., ponajviše javljajući se tijekom trideset godina u Glasu Koncila.

Izbor priloga u djelu, podijeljen u pet cjelina, obuhvaća presjek njezina spisateljskog djelovanja u obnovljenim, novopokrenutim katoličkim medijima i drugim časopisima u kojima je objavljivala svoje priloge.

Prvo poglavlje knjige donosi priloge iz kojih se može vidjeti prekretnica u buđenju nacionalne svijesti, a ujedno su i prinos očuvanju hrvatskoga nacionalnog identiteta promicanjem hrvatskoga jezika, kao jedne od bitnih odrednica nacije. Drugo poglavlje čine izabrani tekstovi objavljeni u Glasu Koncila (1964. – 1974), koji potvrđuju njezinu odanost i posvećenost Crkvi u određenom vremenu i prostoru.

U trećem poglavlju objavljeno je nekoliko crtica iz rubrike "Mi ovdje", koju je na stranicama Glasa Koncila ispisivala pod pseudonimom Berith (hebr. Savez). Te crtice, u pogovoru objašnjava Ivan Miklenić, bile su svojevrsni aktualni govor i odgovor na pitanja prisutna u svakodnevnoj komunikaciji u onodobnome društvenom, političkom i ideološkom ozračju.

Četvrto poglavlje donosi dva teksta s područja židovstva, čija je Rendić bila vrsna poznavateljica. Peto poglavlje donosi sonetni vijenac "Molitva za blagoslov slova", nastao povodom proslave jubileja "Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata".

U djelu se, uz uvodni esej, u kojem priređivač Vlado Čutura prikazuje povijesno-političke okolnosti života i djelovanja Smiljane Rendić, prvi put donosi njezin kratki životopis te bibliografija njezinih knjiga i članaka.

Posebna prepoznatljivost njezina javljanja u prvim godinama tiskanog izdanja Glasa Koncila bila je kroz priče iz suvremenog života onih ljudi iz njezina okruženja, onih s kojima je raspravljala o vjeri, Bogu, Crkvi, kulturi, povijesti, o socijalnoj pravdi, Božjoj kazni i Božjoj ljubavi. Njezino novinarstvo nije bilo zvanje i "puko" izvještavanje, nego životni poziv, gradila ga je i nadograđivala cijeli život na svojim načelima odanosti Crkvi i hrvatskom narodu, uvažavajući činjenice te druge i drukčije oko sebe. (Iz predgovora Vlade Čuture)

Više informacija
AutorSmiljana Rendić
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-368-7
Format110 x 170 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2012.
Prelistaj knjigu