Na pragu vječnosti

Dostupno
SKU
784
Brzi pregled
Promišljanja o pastoralu umirućih
Posebna cijena 51,00 kn Normalna cijena 85,00 kn

Knjiga je posvećena pastoralnom djelovanju Crkve, tj. svih njezinih pastoralnih subjekata, a na poseban način svećenika, u odnosu na pastoralu umirućih. Njome Vranješ ukazuje na potrebu učenja, dubljeg i studioznog te cjelovitog pristupa vrlo osjetljivom i višeznačnom fenomenu umiranja i smrti. Pritom daje vrijedne poticaje, korisne i značajne smjernice, bez kojih je nemoguće govoriti o organiziranu i sustavnu, ozbiljnu i odgovornu kršćanskom i crkvenom djelovanju prema umirućim osobama

Knjiga je podijeljena u četiri veće cjeline, kojima odgovaraju i četiri poglavlja knjige.

U prvome, uvodnom poglavlju, pod nazivom Pastoral umirućih kao integralni dio crkvenoga djelovanja,obrađuju se osnovne teološko-pastoralne dimenzije pastorala umirućih, kao i njihova važnost i aktualnost u odnosu na ukupno poslanje Crkve, jer taj vid pastorala u određenom smislu predstavlja svojevrsnu zaključnu točku ukupnog pastorala.

Drugo poglavlje, pod nazivom Elementi pastorala umirućih, detaljnije proučava glavne elemente tog vida pastorala, tj. nezaobilazne točke crkvene skrbi za umiruće, oko kojih se uobličuje konkretno djelovanje.

To je djelovanje konkretnije razrađeno u trećem poglavlju, naslovljenu U susretu s umirućima, koje je posvećeno razradi konkretnih načina odnosa svećenika i drugih pastoralnih djelatnika prema umirućima.

Četvrto, zaključno poglavlje, naslovljeno Pastoral tugujućih, predstavlja pokušaj logična zaokruženja razmišljanja cijele knjige, koja se, ukoliko se teži cjelovitosti, mora odnositi i na temu djelovanja s osobama koje su izravno pogođene gubitkom voljenih koji su umrli. Naime, to je područje djelovanja prilično pastoralno nerazvijeno i zapravo teološko-pastoralno netematizirano u pravoj mjeri. Stoga autor želi ponuditi određene odgovore u završnom poglavlju knjige.

Naslov knjige Na pragu vječnosti u sebi sažima činjenicu da je knjiga posvećena u prvom redu osobama koje se nalaze na prijelazu iz ovoga prema vječnomu životu. Budući da kršćanska vjera u ljudima budi nadu da iza tog praga u konačnici očekuju vječni život, pastoral umirućih treba im pomoći da bi taj prag prešli u vjeri u uskrslog Gospodina, koji je jedini pravi odgovor na pitanje života i smrti. (vp)

 

Za plavi box

O AUTORU

Nikola Vranješ, svećenik Riječke nadbiskupije, trenutno djeluje kao docent na Teologiji u Rijeci – područnom studiju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstvena grana njegove specijalizacije je pastoralna teologija. Uz više znanstvenih radova iz te discipline dosad je objavio i knjigu Pastoral danas. Izabrane teme iz pastoralne teologije (Zagreb, 2013.).

Više informacija
AutorNikola Vranješ
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-458-5
Format125 x 205 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2015.
Prelistaj knjigu