Na rastanku

Dostupno
SKU
590
Brzi pregled
18 meditacija za maturante
64,40 kn Normalna cijena 70,00 kn

Prva knjiga posvećena hrvatskim maturantima.

Sadrži 18 fotomeditacija: 18 fotografija i 18 meditacija na temu fotografije. Autor u meditacijama, iz svoga bogatog iskustva rada s maturantima, progovara o ljepotama, ali i teškoćama životnog trenutka u kojem se maturanti nalaze. Svojom punoljetnošću maturanti u potpunosti primaju sva prava i obveze odraslih članova zajednice. Štoviše, ulaskom u najljepše i najproduktivnije godine, svojim vlastitim radom, hrabrošću, kvalitetom i savjesnošću mogu najviše utjecati na promjene u društvu, mogu mijenjati uhodane šablone, granice, predrasude, zapreke k punoj slobodi, stvaralaštvu i napretku.

Osamnaest meditacija za maturante predstavljaju meditaciju u širem smislu riječi. One ne nude rješenja ili gotove molitvene obrasce već pružaju snop različitih ideja, poticaja, promišljanja meditativne prirode. Svaka rečenica, odlomak može biti put za svakodnevna razmatranja.

Posvećena je svim hrvatskim maturantima u raznolikosti životnih okolnosti, krajeva iz kojih dolaze, stilova života, zanimanja, ukusa i interesa. Ona je poticaj mladima da pored buke, užurbanosti – pored »norijade« – pronađu trenutke odmora i opuštanja, trenutke dubljeg razmišljanja i odlučivanja pred govorom hrvatske prirodne i kulturne baštine.

"Analizom 18 meditacijskih predložaka može se zaključiti da oni u maturantu osvješćuju pet vrijednosnih orijentacija: znanje, slobodu, ljubav, budućnost i angažman. Radi se o vrednotama za koje su i suvremena empirijska istraživanja utvrdila da ih svijet mladih jednostavno prihvaća te da predstavljaju solidnu osnovu za obnovu društva i svijeta u koji se maturanti poslije rastanka od srednje škole uključuju", istaknuo je recenzent knjige, istaknuti religijski pedagog i katehetičar prof. dr. Alojzije Hoblaj.

Knjiga "Na rastanku" bit će najljepši dar svakom maturantu, ali od velike će koristi biti i kao prigodno štivo vjeroučiteljima, roditeljima i svima onima čiji se život na bilo koji način povezuje sa životom maturanta jer ne postoje dobne granice u brizi za mlade.

O AUTORU

Tvrtko Beus rođen je 27. siječnja 1975., u Zenici, Bosna i Hercegovina. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Zagrebu. Studij religijske pedagogije i katehetike završio je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1997./98. god. radi kao vjeroučitelj u Hotelijersko-turističkoj školi u Zagrebu (župa sv. Blaža).

Godine 2000. promoviran je u zvanje vjeroučitelja mentora. Od 2002. do 2008. godine voditelj je Vijeća vjeroučitelja srednjih strukovnih škola Grada Zagreba i Županije zagrebačke.

Objavio je više znanstvenih i novinarskih članaka u stručnim i publicističkim listovima i časopisima. Piše poeziju i prozu. Aktivni je član Foto-kluba Zagreb. Pokretač je vjeronaučne mrežne stranice za suvremeno učenje vjeronauka www.vjeroznanci.com.  Godine 2006. objavio je knjigu – monografiju vezanu uz crkvu Presvetog Srca Isusova u Kliničkoj bolnici »Sestre milosrdnice« u Zagrebu.

U svibnju 2010. godine magistrirao je na Katoličkome bogoslovom fakultetu, s temom "Meditativno-molitveno izražavanje u religioznom odgoju i katehezi adolescenata", pod mentorskim vodstvom prof. dr. Alojzija Hoblaja.

Više informacija
Autor Tvrtko Beus
ISBN ISBN 978-953-241-294-9
Format 120 x 190 mm
Broj stranica 144 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2011.
Prelistaj knjigu