Ništavost ženidbe: procesne i supstantivne teme

Dostupno
SKU
503
Brzi pregled
Zbornik radova II. znanstvenog simpozija crkvenih pravnika s međunarodnim sudjelovanjem
147,20 kn Normalna cijena 160,00 kn

Prvi zbornik na temu ništavosti (nevaljanosti) ženidbe objavljen na hrvatskom govornom području. U Zborniku su sabrani radovi sa II. znanstvenog simpozija crkvenih pravnika s međunarodnim sudjelovanjem, koji je održan u Zagrebu 10. studenog 2008. godine. Zbornik se zaustavlja na uvodnoj fazi postupka proglašenja ništavosti ženidbe, određenom kanonskom razlogu ništavosti ženidbe, te na izazovima pred kojima se nalaze crkveni pravnici u hrvatskim okolnostima.

Zbornik obuhvaća širok spektar procesnih i supstantivnih tema o ništavosti ženidbe pri čemu izbor tema pokazuje osjetljivost za aktualna i problematična pitanja koja se svakim danom postavljaju pred one koji dolaze u doticaj sa problemom nevaljanosti ženidbe: djelatnike crkvenih sudova, župnike, župne vikara, kapelane, ispovjednike, vjeroučitelje i druge pastoralne djelatnike.

Zbornik sadrži 16 radova od kojih su prvih 10 izravni doprinos samoj temi simpozija o ništavosti ženidbe (Pero Pranjić, Narav postupka proglašenja ništavosti ženidbe; Dubravka Hrabar, Poništaj braka - prijepori kanonskoga i obiteljskopravnoga pogleda; Andrej Saje, Savjetovanje i pokušaj pomirenja; Mato Mićan, Doktrinarni elementi tužbe za pokretanje parnice o ništavosti ženidbe; Ivan Jakulj, Poziv na sud i odgovor tužene stranke; Viktor Nuić, Formulacija dvojbe; Marko Petrak, Ustavnost sklapanja ženidbe na latinskom jeziku prema odredbama motuproprija Summorum Pontificum; Klara Ćavar, Isključenje sakramentalnosti; Slavko Zec, Sudska mišljenja u kan. 1095; Nikola Škalabrin, Formalni čin otpada od Katoličke Crkve).

Budući da se Zbornik zaustavlja na uvodnoj fazi postupka proglašenja ništavosti ženidbe on u velikoj mjeri može biti zanimljiv i koristan svim onim osobama koje imaju iskustvo neuspjele ženidbe, koje smatraju da u njihovu slučaju postoji kanonski razlog ništavosti ženidbe te bi htjele pokrenuti parnicu za proglašenje ništavosti ženidbe.

U drugom dijelu Zbornika pod naslovom Znanstveni i stručni izazovi kanonista u hrvatskim okolnostima kroz pisanja Jure Brkana, Tome Vukšića, Josipa Šalkovića i Ilije Jakovljevića iznesene su nove inicijative za razvoj i promicanje kanonskog prava u Hrvatskoj.

U dodatku Zbornik donosi i doprinose studenata temi simpozija u obliku znanstvenih radova Lucije Babić o vjerniku laiku u službi suca na crkvenom sudu te Martine Laković o predprocesnim radnjama za postupak proglašenja ništavosti ženidbe.

Zbornik na koncu sadrži i detaljna kazala imena i pojmova koja olakšavaju njegovo korištenje.

Recenzenti Zbornika prof. dr. sc. Matija Berljak i dr. sc. Ratko Radišić ocijenili su većinu radova kao izvorne znanstvene radove. Odgovarajućim stupnjem znanstvenosti te metodologijom Zbornik radova zadovoljit će sve one koji u znanstvenom radu posežu za ovim Zbornikom. S druge strane, razumljivim i pristupačnim jezikom, kao i praktičnim prilozima, formularima, obrascima sadržanima u pojedinim člancima moći će koristiti ne samo onima koji se tek počinju baviti kanonskim pravom, kao npr. studentima, već i širem čitateljstvu.

Zbornik je objavljen kao prvo izdanje u novootvorenom nizu Studia canonica croatica koji želi promicati i aktualizirati kanonsko pravo u Hrvatskoj, u crkvenoj i društvenoj stvarnosti.

Više informacija
Autor Josip Šalković (ur.)
ISBN ISBN 978-953-241-064-8
Format 168 x 242 mm
Broj stranica 308 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2009.
Prelistaj knjigu