O, mila Majko nebeska (CD)

Dostupno
SKU
488
Brzi pregled
Marijanske hodočasničke pjesme
69,00 kn

Jedinstveni nosač zvuka s 19 hrvatskih marijanskih romarskih pjesama u izvedbi Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić, objavljen u nakladi Glasa Koncila i Aquarius Recordsa

"Odabir napjeva iz cijele je Hrvatske - iz kontinentalnoga dijela (Podravine, Slavonije, Baranje, Moslavine, Hrvatskog zagorja i Zagreba), iz Istre i Dalmacije (Stankovci, Šibenik, Rogotin, s otoka Lastova i Ugljana), uz jedan vrlo osobiti napjev iz Čemerna u Bosni (BiH)", ističe dr. sc. Tvrtko Zebec, viši znanstveni suradnik Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, zaključujući da su "Goranovci svojom vrsnom izvedbom oduševili publiku puninom zvuka i stilski dotjeranim izvedbama pojedinih napjeva oponašajući način tradicijskoga pjevanja iz kraja odakle je pjesma odabrana. Time su uz izvrstan odabir i stručnu suradnju s mo. Tomislavom Habulinom i mr. sc. Joškom Ćaletom, specijalistima za različita vokalna područja ostvarili vrhunski program te potvrdili originalnost i jedinstvenost projekta".

"Ovaj zbir marijanskih pučkih pjesama nastao je iz entuzijazma vrsnih glazbenika i mladih, glazbeno darovitih izvođača koji rade na očuvanju tradicijskih plesova i pjesama našega naroda, pa tako i crkvenih pučkih napjeva koji imaju veliki značaj u životu svakog čovjeka - vjernika. Ovo izdanje pokazatelj je životnosti ansambla, svijesti o identitetu, obilježene konkretnom kulturom i snagom žive vjere", ističe župnik u Podravskim Podgajcima Vladimir Delić, zauzeti čuvar i promicatelj narodne baštine.

Izvršni producent je Dubravko Radić, umjetnički voditelj Ansambla, a nosač zvuka snimljen je u razdoblju od rujna 2008. do ožujka 2009.godine u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Svetoj Nedjelji.

Folklorni ansambl "Ivan Goran Kovačić" osnovan je u Zagrebu 1948. godine, kao dio istoimenog Studentskog kulturno-umjetničkog društva. U proteklih 60 godina rada, iz generacije u generaciju, prenosilo se ne samo znanje već i ljubav prema folkloru i narodnoj baštini. Kroz rad i druženje "Goranovci" su stvarali zajednički duh koji ih je oduvijek činio posebnim.

Danas u Ansamblu djeluje 100 pjevača, plesača i tamburaša koji nastavljaju tu dugu tradiciju.

Više informacija
Autor Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2009.