Posebni sudski postupci i postupanja

Dostupno
SKU
560
Brzi pregled
Zbornik radova međunarodnog znanstvenog simpozija crkvenih pravnika u Lovranu 26.-27.X.2009.
160,00 kn

Zbornik radova s III. znanstvenog simpozija crkvenih pravnika, održanog 26. i 27. listopada 2009. u Lovranu.

Posebni sudski postupci i postupanja instrumenti su koje Crkva koristi kako bi u dijeljenju pravednosti u Božjem narodu bila u skladu s evanđeoskim poslanjem. Riječ je o materiji koja je često malo poznata širem čitateljstvu, ali je živo prisutna u radu biskupijskih kurija, crkvenih sudova i životu pojedinih vjernika.

Zbornik sadrži 12 radova sa simpozija o izabranim aktualnim temama u svrhu učinkovitijega i zakonitog djelovanja crkvenih sudova i biskupijskih kurija.

Prvi dio zbornika obrađuje tematiku ženidbenih postupaka koji se mogu voditi na ovlaštenim crkvenim sudovima (postupak proglašenja ništavosti ženidbe na temelju isprave, parnice rastave ženidbenih drugova, oprost od tvrde a neizvršene ženidbe, postupak u pretpostavljenoj smrti ženidbenog druga) i postupanja koja se odnose na slavlje ženidbe, a vode se pri biskupijskim kurijama (mješovite ženidbe, ukrepljenje ženidbe).

Drugi dio zbornika donosi različite teme koje se tiču načina izbjegavanja suđenja, gubitka kleričkog staleža, otpuštanja članova iz redovničke ustanove te prethodne istrage u kaznenom postupku. Posljednja tema, Nove odredbe za postupke proglašavanja svetaca, stavlja naglasak na novosti iz upute Kongregacije za kauze svetih Sanctorum Mater, od 17. svibnja 2007., koje su dužni poznavati ordinariji kao i svi oni koji sudjeluju u postupcima proglašavanja svetaca.

Zbornik, kao važan doprinos hrvatskoj kanonskoj znanosti, postaje vrlo korisna i nezaobilazna kanonska literatura, kako na doktrinarnoj tako i na praktičnoj razini pa će poslužiti u radu biskupijskih kurija, crkvenih sudova, poslanju i djelovanju ordinarija te u životu pojedinih vjernika kojih se tiču posebni sudski postupci i postupanja.

Više informacija
Autor Josip Šalković (ur.)
ISBN ISBN 978-953-241-258-1
Format 167 x 242 mm
Broj stranica 328 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2010.
Prelistaj knjigu \N