Put Križa

Dostupno
SKU
351
Brzi pregled
Stih i molitva - sonetni vijenac
27,00 kn Normalna cijena 30,00 kn

Križni put don Stanka Jerčića napisan u jedinstvenom obliku sonetnog vijenca: u njemu se tako isprepleće vrhunac Božjeg sebedarja i vječne ljubavi za čovjeka (križni put) s vrhuncem ljubavne poezije (sonet).

“Spleten je od biblijskih aktualizacija ali i od zbivanja na sadašnjoj hrvatskoj dionici križnog puta”, piše u predgovoru knjige dr. Ivan Golub. Knjižica predstavlja »svjetiljku« ove korizmene pobožnosti, svjetlo na putu čovjekova suputništva s Gospodinom; svjetlo u služenju svima onima u kojima se danas nastavlja Njegova muka.

Stanko Jerčić, župnik Jelse i Pitava, dosad je objavio zapažen niz članaka, eseja, duhovnih meditacija i pjesama u različitim časopisima i edicijama.

Ilustracije kojima oživljava riječi na putu križa potpisuje slikarica Lili Gluić.

Posebnost knjižice je kartografski prikaz 500 godina žive procesije “Za Križen” koja se u noći od Velikog četvrtka na Veliki petak održava u središnjem dijelu otoka Hvara. Procesija je “laička”, tj. ne vodi je svećenik nego križ, stoga je uz Raspetoga, križonoša najčasnija osoba u procesiji. U molitvi i pjesmi procesija se kreće kroz šest mjesta otoka Hvara – Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku – i to tako da u isto vrijeme smjerom kazaljke na satu krenu povorke iz svih tih župa.

Više informacija
Autor Stanko Jerčić
ISBN ISBN 978-953-241-173-7
Format 177 x 157 mm
Broj stranica 48 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2009.
Prelistaj knjigu \N