Put svjetla

Dostupno
SKU
245
Brzi pregled
"Hodimo u novosti života"
Posebna cijena 27,00 kn Normalna cijena 30,00 kn

Prvi put na hrvatskom jeziku pobožnost Via lucis (Put svjetla), u kojoj se razmatra otajstvo Kristova uskrsnuća i rađanja Crkve na temelju svetopisamskih izvješća o susretima Uskrsloga i njegovih učenika te silasku Duha Svetoga, i to na način koji je u crkvenoj pobožnosti najsličniji križnome putu.

Knjižica se sastoji od 14 postaja s uvodnom i zaključnom molitvom, a nudi i uglazbljene stihove koji prate postajni hod.

Razmatranom riječju, polikrimijom boja i s pjevnim dijelovima, put svjetla je vizualna molitveno-glazbena cjelina te pobožnost koja ne ostaje prikovana uz tugu i tamu Velikoga petka i muke na križu, nego progovara svježinom i svjetlom uskrsne zore.

Autor razmatranja je dr. Ivan Šaško, pročelnik Katedre za liturgiku Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ciklus ilustracija izradila je mr. Pavica Pirc, akademska kiparica iz Zagreba dok je pjevane dijelove uglazbio mo. Miroslav Martinjak.

Kako se navodi u Direktoriju o pučkoj pobožnosti i liturgiji Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, u novije se vrijeme u različitim krajevima svijeta proširila pobožna vježba zvana "Via lucis" (Put svjetla) koja može "postati izvanrednom pedagogijom vjere, jer kao što se kaže: dolazi se per crucem ad lucem' (po križu k svjetlu). "Metaforom hoda,  put svjetla vodi od uočavanja zbilje boli - koja u Božjem planu ne predstavlja životno odredište - do nade,  do dosezanja istinskoga cilja čovjeka: oslobođenja,  radosti,  mira,  što su bitno vazmene vrijednosti",  zaključuje se u Direktoriju koji ističe da put svjetla "u društvu koje često nosi pečat 'kulture smrti',  sa svojim izražajima tjeskobe i ništavila,  jest poticaj za uspostavljanje 'kulture života',  tj. otvorene prema iščekivanju nade i prema sigurnostima vjere".

Više informacija
AutorIvan Šaško
Izdanje2. izdanje
Uvezbroširano
ISBNISBN 953-6258-86-2
Format120 x 205 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2005.