Raspiruj milosni dar Božji

Dostupno
SKU
544
Brzi pregled
Biskupova riječ svećenicima
120,00 kn

Knjiga riječkog nadbiskupa Ivana Devčića govori o ljepoti svećeničkog poziva.

"Knjiga je plod dugogodišnjeg razmatranja, molitava, brojnih svećeničkih ređenja, susreta s bogoslovima, đakonima i svećenicima, svakodnevne provjere djelovanja sakramenta svetoga reda u životu i praksi svećenika. Knjiga je po svom sadržaju i teološka i duhovna i pastoralna s posebnim naglaskom na čudesnu zbilju svećeništva koju nam autor prikazuje i tumači u njezinoj uzvišenoj ljepoti, veličanstvu i dostojanstvu, ali i u bremenitim izazovima za same svećenike i za vjernike", napisao je u predgovoru najstariji svećenik riječkog prezbiterija i dugogodišnji djelatnik Kongregacije za kler, mons. Milan Simčić.

U knjizi su u sedam poglavlja i na 320 stranica raspoređene propovijedi i nagovori izrečeni tijekom deset godina (2001.-2010.) u raznim prigodama: na susretima s ministrantima i svećeničkim kandidatima, povodom đakonskih i svećeničkih ređenja, povodom mise posvete ulja i večere Gospodnje, na svećeničkim danima, na obljetnicama svećeničkih ređenja, povodom smrti svećenika i biskupa te u raznim drugim prigodama vezanima uz svećenike.

Kako primjećuje mons. Simčić, tema svećeništva za nadbiskupa Devčića je omiljeni predmet naučavanja i produbljivanja još iz vremena kada je obnašao dužnost rektora Bogoslovnog sjemeništa u Rijeci i odgajao mlade bogoslove za svećeničku službu i poslanje: "U službi odgojitelja trebao je razlučivati znakove autentičnog zvanja pa je tako naučio bolje prepoznavati, provjeravati i uspoređivati osobnost pojedinih kandidata i uzvišenost sakramenta svetoga reda, imajući uvijek na umu božansku i ljudsku dimenziju svećeništva. To mu je iskustvo bilo dragocjeno kada mu je povjereno kormilo Riječke nadbiskupije i kad je pred Bogom i Crkvom preuzeo tešku odgovornost pozivati i rediti nove svećenike, bdjeti nad njima kao dobri otac i pastir, učiti ih i hrabriti, po potrebi opomenuti ih i tješiti, dijeliti s njima radosti i žalosti, muke i tjeskobe, biti dušom prezbiterija. Stoga je nastavio učiti i produbljivati misterij katoličkog svećeništva u teoriji i u praksi pa je tako nastala ova zbirka njegovih besjeda, njegove učiteljske i pastirske riječi o svećeništvu".

Budući da hrvatska teološka literatura ne obiluje djelima o svećeništvu, knjiga nadbiskupa Devčića veoma je korisna kao svjedočanstvo i duhovno nadahnuće, kako mladim tako i starijim svećenicima, duhovnim zvanjima i svima koji cijene i prepoznaju veličinu svećeništva i u današnjem društvu.

"Moglo bi se reći da je to mala Summula sacerdotalis, mali priručnik o teologiji i praksi svećeništva, u kojemu su sažete i zbijene bitne sastavnice toga divnog sakramenta", zaključuje mons. Simčić, preporučujući čitateljima da knjigu čitaju u sabranosti, bez žurbe, da se zaustave na pojedinim mislima, obrazloženjima i prispodobama te da urone meditativnom metodom u izlaganja posebno važna za razumijevanje sakramentalne zbilje, jer je potrebno "postupno usvojiti bogatstvo i dubinu teološke misli i duhovnosti ovih propovijedi".

Više informacija
Autor Ivan Devčić
ISBN ISBN 978-953-241-235-2
Format 152 x 218 mm
Broj stranica 320 str.
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2010.
Prelistaj knjigu