Razgovori s Gospodinom

Dostupno
SKU
980
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
13,27 EUR/99,98kn

»Razgovori s Gospodinom« nova su zbirka pjesama svećenika i pjesnika Stanka Jerčića objavljena u izdanju Glasa Koncila.

Podijeljena u nekoliko velikih cjelina, knjiga donosi mnoštvo pjesama »čovjeka – duhovnika kojemu ništa ljudsko ni Božje nije strano, u potpunoj slobodi stvaranja koje je služenje, koje je stvaranje novih osvjedočenja, posredovanjem riječi koja uvijek obvezuje«, napisao je u pogovoru Luko Paljetak.

U pjesmama prvoga ciklusa, naslovljenoga kao i knjiga, Jerčić s Gospodinom razgovara kao s prijateljem, čiju blizinu osjeća uvijek i na svakom mjestu. Dio njegovih razgovora nastaje kao meditacija nad brojnim mjestima iz psalama, poslanica, parabola i drugih svetopisamskih tekstova koje autor vješto uklapa u svoje stihove. Drugi ciklus, Isusov dekalog, sadrži pjesme katehetskoga karaktera u kojima Jerčić približava mladima ne uvijek posve jasna značenja Isusovih poruka, a treći je ciklus Evanđelisti posvetio piscima evanđelja ističući njihove zasluge i karakter njihovih evanđelja. Pjesme moje mladosti naslov je ciklusa u kojem je Jerčić okupio pjesme što ih je pisao u mladosti kao sjemeništarac, bogoslov i mladi svećenik, a cjelina Vječnoj čistoći donosi pjesme u kojima autor, sluteći zov jeseni života, doseže vrhunce svoga lirizma. Domaćemu dijalektu odaje počast u ciklusu Po domaću pišući standardnim hrvatskim jezikom i »po prožniški«. Posljednji ciklus u knjizi ispunile su pjesme prigodnice pisane različitim osobama iz crkvenoga i svjetovnoga života. Posebnu cjelinu čini dodatak na kraju knjige koji donosi Križni put svećenika koji je autor napisao 2017. godine.

Pjesme su često pisane u obliku soneta, a tim vrhunskim, zahtjevnim pjesničkim oblikom Stanko Jerčić želi dati dignitet riječi kojom se služi pišući ih, znajući da je ta riječ i dar i obveza. Njegovi su stihovi prožeti iskrenom duhovnošću koja slijedi ustaljene oblike bogoštovanja, ističe Luko Paljetak, ali on uspješno zna izbjeći klišeje i opća mjesta ostvarujući stihove pune liričnosti, zadivljenosti nad svijetom i neprestanom prisutnošću Tvorca u svim njegovim pojavnostima. Jerčićev Gospodin blizak je, susretljiv, sugovornik i milostivi opraštatelj ljudskih propusta.

Više informacija
AutorStanko Jerčić
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-665-7
Format215 x 215 mm
Broj stranica144 str.
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2022.