San Girolamo dei Croati: Viaggio nell'arte

Dostupno
SKU
611
Brzi pregled
Hrvatska crkva sv. Jeronima: put kroz umjetnost
Posebna cijena 90,00 kn Normalna cijena 100,00 kn

Monografija svećenika Krčke biskupije Zvonimira Seršića o hrvatskoj crkvi svetoga Jeronima u Rimu, na talijanskom jeziku.

Knjiga je nastala kao doprinos boljem, kako povijesnom tako i umjetničkom, poznavanju i vrednovanju te crkve, koja je usprkos lokaciji – u srcu staroga Rima, jedna od manje poznatih rimskih crkava.

U knjigu uvodi predgovor mons. Jure Bogdana, rektora Zavoda, na hrvatskom i talijanskom jeziku, u kojem je opisan nastanak i povijest Papinskog zavoda sv. Jeronima te značajne osobe iz Hrvatske koje su u njemu živjele, studirale i djelovale.

Najveći dio knjige (4.–6. poglavlje) posvećen je ikonografiji sv. Jeronima – općenito s usporedbom prikaza u crkvi – te pojedinačno osam njegovih prikaza koji se nalaze u crkvi i sakristiji.

Kako bi se bolje razumjelo opise ikonografije i ikonologije umjetničkih djela koje prikazuju sv. Jeronima, autor je u prva tri poglavlja dao kratki prikaz povijesnog konteksta nastanka crkve, općeg izgleda njene unutrašnjosti, etapa unutarnjeg oslikavanja s opisima slikovnih ciklusa i umjetničkih djela koja danas postoje te sažeti životopis sv. Jeronima.

Golemo umjetničko bogatstvo Hrvatske crkve svetog Jeronima dočarano je kroz više od 40 fotografija velikog formata.

HRVATSKA CRKVA I PAPINSKI HRVATSKI ZAVOD SVETOG JERONIMA

Hrvatska crkva sv. Jeronima datira iz 1453. kada je papa Nikola V. dodijelio udruzi pobožnih Hrvata crkvicu sv. Marine koju su oni posvetili sv. Jeronimu. Današnja crkva sagrađena je 1589. godine po nalogu pape Siksta V., za kojeg se smatra da je bio hrvatskog podrijetla.

Tijekom povijesti crkva je mijenjala nazive, a prevladavajući su bili naslovi slavenska ili ilirska crkva koji su u određenom razdoblju u Crkvi i njenim ustanovama korišteni usporedno kao sinonimi za Hrvate. Od 1971. vraćeno joj je njezino izvorno hrvatsko nacionalno ime.

U početku je uz crkvu postojao gostinjac, kasnije hospicij s bolnicom i kaptol, a 1901. osnovan je zavod za svećenike studente. U razdoblju od 1901. do 2010. godine u Zavod sv. Jeronima primljeno je 367 svećenika studenata iz svih domovinskih biskupija te iz hrvatske dijaspore. Mnogi od njih imali su, i danas imaju, odgovorne dužnosti i službe u Katoličkoj Crkvi, poglavito u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Ukupno 33 svećenika iz današnjeg zavoda sv. Jeronima postali su (nad)biskupima. Mnogi od pitomaca Zavoda istaknuli su se kao profesori, odgojitelji, prevoditelji, istraživači na raznim područjima te kao autori katekizama, raznih priručnika, ili su na drugi način stekli zasluge na kulturnom i duhovnom polju. Teško je zamisliti i pretpostaviti kako bi izgledala povijest Katoličke Crkve u hrvatskome narodu kroz posljednjih pet stoljeća, kao i danas, bez hrvatskih ustanova svetoga Jeronima.

Od 15. st., otkada pripada hrvatskom narodu, crkva sv. Jeronima s pripadajućim ustanovama bogoslužno je, ali i društveno središte, koje ujedinjuje Hrvate pridošle u Rim. Nakon demokratskih promjena u domovini crkva je ponovno postala odredište hrvatskih hodočasnika, kako iz Domovine tako i iz inozemstva.

Više informacija
AutorZvonimir Seršić
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-282-6
Format170 x 240 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2011.