Smiljana Rendić - zlatno pero hrvatskoga novinarstva

Dostupno
SKU
1030
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
13,00 EUR/97,95kn

»Smiljana Rendić – zlatno pero hrvatskoga novinarstva« naslov je nove knjige autorice Silvane Burilović Crnov, prve knjige objavljene u novopokrenutoj biblioteci »Znameniti katolički novinari« koja je zajednički projekt Glasa Koncila i Društva hrvatskih katoličkih novinara.

Knjiga u šest poglavlja prikazuje život i djelo Smiljane Rendić (1926. – 1994.), znamenite novinarke i književnice, vrhunske teologinje (bez obzira na to što iza njezina djela ne stoji sveučilišno obrazovanje) te istaknute laikinje Crkve u Hrvatskoj tijekom i nakon Drugoga vatikanskoga koncila, koju s pravom možemo svrstati među prvakinje hrvatskoga katoličkoga novinarstva. Nastala je na temelju analize njezinih tekstova i privatnih pisama te razgovora s osobama koje su ju poznavale i s njom surađivale.

Prvo poglavlje prikazuje život Smiljane Rendić, a drugo je posvećeno njezinoj domagojskoj duhovnoj formaciji i njezinu hrvatskomu nacionalnomu usmjerenju, zbog kojega je bila žrtva komunističkoga progona i političkoga procesa jer su ju zbog glasovitoga članka »Izlazak iz genitiva ili drugi hrvatski preporod« socijalističke vlasti optužile za djelo neprijateljske propagande.

O njezinu novinarskom i književnom radu u brojnim katoličkim časopisima i Glasu Koncila govori treće poglavlje, a četvrto predstavlja njezin požrtvovni rad kao kroničarke Drugoga vatikanskoga koncila. Nerazumijevanje njezina rada te uloge vjernika laika u Crkvi tema je petoga poglavlja. Posljednje poglavlje donosi zanimljiv odnos Smiljane Rendić prema autoritetima, a osobito s glavnim urednicima Glasa Koncila.

Budući da još nigdje nije objavljena cjelovita bibliografija Smiljane Rendić, koja će biti potpuna tek kad se do kraja uredi njezina ostavština, na kraju novoobjavljene knjige autorica prvi put donosi njezine brojne objavljene bibliografske jedinice.

Osim njezina životopisa, knjiga na znanstveni način osvjetljava do sada nedostatno proučavano i predstavljeno razdoblje crkvenomedijskoga djelovanja i povijesti unutar Crkve u hrvatskom narodu prošloga stoljeća. Zato je knjiga namijenjena svima koji žele bolje upoznati život i traženja unutar Crkve, odnosno put onih koji su, nesebično i samoprijegorno, ugrađivali svoje živote i djelovanje u njezin hod.

Više informacija
AutorSilvana Burilović Crnov
Izdanje1. izdanje
Uvezbroširano
ISBNISBN 978-953-241-684-8
Format145 x 210 mm
Broj stranica160 str.
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2022.