Socijalni duh i narodna kultura

Dostupno
SKU
523
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
Brzi pregled
Studije, eseji i članci
13,27 EUR/99,98kn

Knjiga jednog od najvažnijih mislioca socijalno-društvene tematike prve polovice 20 st. - ekonomista, sociologa i teologa dr. Milana Ivšića (1887-1972).

U njoj su sabrani studije, eseji i članci socijalno-ekonomske problematike koji govore o ekonomskom i političkom parlamentu kao rješenju za krizu parlamentarizma; ideji racionalizacije i njezinom međunarodnom značenju; ravnoteži ekonomske i socijalne politike; zadrugarskoj ideologiji; zakonodavnim mjerama za održanje nedjeljivosti seljačkoga posjeda; posljedicama gospodarskog liberalizma i kapitalizma u hrvatskom društvu; agrarnoj politici; enciklici Rerum novarum u svjetlu novih društvenih prilika...

U svojim djelima Ivšić prihvaća dobre strane gospodarskog liberalizma, ali naglašava bolne ljudske sudbine što ih rađa kapitalistički materijalizam, egocentrizam, anacionalizam, ateizam, ničeizam i individualizam. Smatra da su upravo te moderne tekovine dovele do socijalne i privredne krize koja nije ništa drugo već kriza duha. Zato se zauzima za promjenu postojećeg društvenog i pravnog poretka tako da on odgovara povijesnom društvenom ustrojstvu hrvatskog naroda.

Danas, nakon izgradnje samostalne i neovisne hrvatske države, briga za gospodarska i socijalna pitanja, kao bitnih temelja za očuvanje hrvatskog identiteta, postaje još aktualnija.

O AUTORU

Milan Ivšić rođen je 1887. u Orahovici. Teologiju je studirao u Zagrebu, a usavršavao se u inozemstvu. U Parizu je stekao doktorat prava, političkih i ekonomskih znanosti. Široka naobrazba i djelovanje u krugovima hrvatske inteligencije okupljene oko Matice hrvatske, Hrvatske revije i Hrvatskog katoličkog pokreta profilira ga u specifičnog mislioca socijalne, kulturne i ekonomske tematike. Obnašao je mnoge službe na fakultetima sve do 1945. kada je, dolaskom komunista na vlast, udaljen sa Sveučilišta. 1947. osuđen je na dvije godine strogog zatvora i tri godine gubitka svih građanskih prava. Umro je u Zagrebu 1972.

Više informacija
AutorMilan Ivšić
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-217-8
Format119 x 177 mm
Broj stranica336 str.
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2009.