Socijalni nauk, društvo i država

Dostupno
SKU
684
Brzi pregled
Eseji, članci, studije
Posebna cijena od 90,00 kn Normalna cijena 100,00 kn

Sabrani tekstovi Feliksa Niedzielskog, većinom socijalne studije.

Feliks Niedzielski (1912.–1947.), podrijetlom Poljak, rođen je u Banjoj Luci. Kao doktor prava bavio se je socijalnim pitanjima i sociologijom. Niedzielski je bio i pjesnik, istaknuti katolički aktivist i promicatelj katoličkoga socijalnog nauka te predsjednik Velikoga križarskog bratstva do 1942. godine. Kao politički dužnosnik u vrijeme NDH-a i zapovjednik Ustaške mladeži život je završio, zapravo, kao nedužna žrtva, osuđen i smaknut zbog tuđih nedjela.

Djela i teme Feliksa Niedzielskog karakteriziraju dosljedna primjena i tumačenje tadašnjega katoličkog socijalnog nauka, osobito izražena u papinskim enciklikama, kao i žestok obračun s komunizmom i liberalizmom iz perspektive filozofije. Naime, Niedzielski smatra da se socijalni nauk Crkve svojim solidarizmom nalazi između vladajućih ekstrema, liberalizma i marksizma.

Priređivač Ivan Čulo u uvodnom eseju pod naslovom "Između ideala i stvarnosti" prikazuje povijesno-političke okolnosti života i djelovanja Niedzielskog, odlike njegova stvaralaštva i kulturnog rada. Iako površno sagledani njegovi biografski podaci izazivaju kontroverze, nepristrana analiza njegova života i rada, iščitana iz njegovih pisanih djela, nedvojbeno ukazuje na njegov nesebičan, čist idealizam, domoljublje i ljubav prema čovjeku bez obzira na njegovu nacionalnu i vjersku pripadnost te spremnost na žrtvu, nasuprot isključivosti totalitarnih režima 20. stoljeća.

Više informacija
AutorFeliks Niedzielski
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-367-0
Format110 x 170 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2012.
Prelistaj knjigu