Socijalni nauk, društvo i država

Dostupno
SKU
684
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
Brzi pregled
Eseji, članci, studije
13,27 EUR/99,98kn

Sabrani tekstovi Feliksa Niedzielskog, većinom socijalne studije.

Feliks Niedzielski (1912.–1947.), podrijetlom Poljak, rođen je u Banjoj Luci. Kao doktor prava bavio se je socijalnim pitanjima i sociologijom. Niedzielski je bio i pjesnik, istaknuti katolički aktivist i promicatelj katoličkoga socijalnog nauka te predsjednik Velikoga križarskog bratstva do 1942. godine. Kao politički dužnosnik u vrijeme NDH-a i zapovjednik Ustaške mladeži život je završio, zapravo, kao nedužna žrtva, osuđen i smaknut zbog tuđih nedjela.

Djela i teme Feliksa Niedzielskog karakteriziraju dosljedna primjena i tumačenje tadašnjega katoličkog socijalnog nauka, osobito izražena u papinskim enciklikama, kao i žestok obračun s komunizmom i liberalizmom iz perspektive filozofije. Naime, Niedzielski smatra da se socijalni nauk Crkve svojim solidarizmom nalazi između vladajućih ekstrema, liberalizma i marksizma.

Priređivač Ivan Čulo u uvodnom eseju pod naslovom "Između ideala i stvarnosti" prikazuje povijesno-političke okolnosti života i djelovanja Niedzielskog, odlike njegova stvaralaštva i kulturnog rada. Iako površno sagledani njegovi biografski podaci izazivaju kontroverze, nepristrana analiza njegova života i rada, iščitana iz njegovih pisanih djela, nedvojbeno ukazuje na njegov nesebičan, čist idealizam, domoljublje i ljubav prema čovjeku bez obzira na njegovu nacionalnu i vjersku pripadnost te spremnost na žrtvu, nasuprot isključivosti totalitarnih režima 20. stoljeća.

Više informacija
AutorFeliks Niedzielski
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-367-0
Format110 x 170 mm
Broj stranica292 str.
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2012.
Prelistaj knjigu