Stepinčevim stazama po Svetoj Zemlji

Dostupno
SKU
689
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
50,00 HRK/6,64€

Bogato opremljen katalog izložbe koji na više od sedamdeset stranica detaljno rekonstruira Hrvatsko hodočašće u Svetu Zemlju 1937. godine, koje je predvodio blaženi kardinal Alojzije Stepinac, te donosi putopisne zanimljivosti kulturno-povijesne vrijednosti.

Cilj kardinalova hodočašća u Svetu Zemlju bio je blagoslov oltara u čast bl. Nikole Tavelića, koji je 14. studenoga 1391. umro mučeničkom smrću u Jeruzalemu, te pohod mjesta "gdje je Isus Krist Sin Božji, umro za spasenje naše na križu".

Katalog donosi 92 raznovrsna eksponata. Prije svega brojne fotografije s izložbe koje su svojim fotoaparatima ovjekovječili zagrebački trgovac i fotograf Ljudevit Griesbach te angažirani katolički intelektualac međuratnog razdoblja dr. Josip Andrić. Zatim popratne materijale i predmete, kao što su Stepinčevi nagovori, veliki drveni križ koji je bl. Stepinac nosio u Jeruzalemu tijekom pobožnosti križnoga puta, službenu značku hodočašća te blaženikovo odličje (križ sa zvijezdom) Papinskoga viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskoga (Ordo Equestris Sancti Sepulcri Hierosolymitani), koje mu je osobno uručio latinski jeruzalemski patrijarh mons. Luigi Barlassina. Također u katalogu su sabrani njegovi, ali i drugi dojmovi te anegdote s tog putovanja.

Iako nastao prigodom izložbe, katalog je svojevrsna mala monografija čiji je cilj pridonijeti promicanju i boljem upoznavanju kako bl. Ajojzija Stepinca, tako i boljem upoznavanju povijesnih veza Hrvatske sa Svetom Zemljom, koje još nisu dovoljno poznate.

Sveta Zemlja za svakog kršćanina nedvojbeno je najsvetije hodočasničko odredište, stoga će katalog biti na pomoć posjetiteljima izložbe, ali i svim znatiželjnicima koji žele upoznati "peto evanđelje" – Kristovu domovinu te razmatranjem fotografija i drugih materijala iz Svete Zemlje prožetih svetačkim likom bl. Alojzija Stepinca ponirati u smisao hodočašća u Svetu Zemlju.

Predgovor katalogu napisao je mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola, a likovni postav izložbe je osmislila Maja Juras.

Više informacija
AutorClaude Grbeša (ur.)
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-382-3
Format210 x 297 mm
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2013.
Prelistaj knjigu