Košarica (0 artikl)
Košarica

Nemate artikala u košarici.

Vi ste trenutno na:

Suvremenost tomističke baštine

Suvremenost tomističke baštine

Hijacint Bošković

Raspoloživost: Rasploživo

* Obvezno unijeti

Regular Price: 100,00 kn

Special Price 92,00 kn

-
+

Regular Price: 100,00 kn

Special Price 92,00 kn

Rasprave i članci

Devetnaesta knjiga u biblioteci Hrvatska katolička baština 20. stoljeća, pokrenutoj s namjerom otimanja zaboravu cijelog niza hrvatskih autora i njihovih djela.

Knjiga predstavlja izbor tekstova koji ocrtavaju filozofsko-teološki profil dr. Hijacinta Boškovića (1900. – 1947.) – dominikanca, filozofa, osnivača dominikanske naklade »Istina« i časopisa Duhovni život, profesora filozofije te rektora Dominikanske bogoslovne škole u Dubrovniku.

Boškovićeve filozofske rasprave, poredane kronološkim redom, u kojima on brani izvorni tomizam, otkrivaju dosljednost njegova tomističkog uvjerenja u cijelom opusu, bez obzira na to »bilo to zgodno, ili nezgodno«.

Knjiga donosi i dva teksta o duhovnom i kršćanskom životu, koji pokazuju da je Bošković bio prije svega katolički mislilac i pisac, te tekst u kojem iznosi svoje refleksije o budućnosti zapadne kulture.

U izbor su uvršteni i tekstovi u kojima Bošković izražava prosvjed protiv totalitarizama. Tako u raspravi "Filozofski izvori fašizma i nacionalnog socijalizma", objavljenoj 1939. godine, njegovom možda najpoznatijem tekstu, koji je obilježio njegov cijeli mislilački život, Bošković se opire ideji koju naziva »mistika rase«. U toj raspravi povezuje Nietzschea i nacionalsocijalizam te ispravno implicira da su nacisti tog filozofa nastojali učiniti svojim intelektualnim ocem.

U uvodnom eseju, u kojem je prikazao povijesno-političke okolnosti Boškovićeva djelovanja i odlike njegova filozofskog rada, priređivač dr. Daniel Miščin zaključio je kako je Bošković »bio i ostao branitelj tomizma koji je cijelu svoju filozofsku i teološku refleksiju nastojao staviti u službu Tome Akvinskoga, onoga kojega je smatrao većim i važnijim od sebe«.

Dodatne informacije

ISBN ISBN 978-953-241-315-1
Mjesto izdanja Zagreb
Godina izdanja 2011.
Format 110 x 170 mm
Broj stranica 272 str.
Prelistaj knjigu

Ključne riječi proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za izraze.

Kontakt

Adresa: Kaptol 8, 10000 Zagreb. Hrvatska.

E-mail: web-izlog@glas-koncila.hr

Tel: +385 (0)1 4874 315

Fax: +385 (0)1 4874 319