Suvremenost tomističke baštine

Dostupno
SKU
628
Tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 HRK
Brzi pregled
Rasprave i članci
13,27 EUR/99,98kn

Devetnaesta knjiga u biblioteci Hrvatska katolička baština 20. stoljeća, pokrenutoj s namjerom otimanja zaboravu cijelog niza hrvatskih autora i njihovih djela.

Knjiga predstavlja izbor tekstova koji ocrtavaju filozofsko-teološki profil dr. Hijacinta Boškovića (1900. – 1947.) – dominikanca, filozofa, osnivača dominikanske naklade »Istina« i časopisa Duhovni život, profesora filozofije te rektora Dominikanske bogoslovne škole u Dubrovniku.

Boškovićeve filozofske rasprave, poredane kronološkim redom, u kojima on brani izvorni tomizam, otkrivaju dosljednost njegova tomističkog uvjerenja u cijelom opusu, bez obzira na to »bilo to zgodno, ili nezgodno«.

Knjiga donosi i dva teksta o duhovnom i kršćanskom životu, koji pokazuju da je Bošković bio prije svega katolički mislilac i pisac, te tekst u kojem iznosi svoje refleksije o budućnosti zapadne kulture.

U izbor su uvršteni i tekstovi u kojima Bošković izražava prosvjed protiv totalitarizama. Tako u raspravi "Filozofski izvori fašizma i nacionalnog socijalizma", objavljenoj 1939. godine, njegovom možda najpoznatijem tekstu, koji je obilježio njegov cijeli mislilački život, Bošković se opire ideji koju naziva »mistika rase«. U toj raspravi povezuje Nietzschea i nacionalsocijalizam te ispravno implicira da su nacisti tog filozofa nastojali učiniti svojim intelektualnim ocem.

U uvodnom eseju, u kojem je prikazao povijesno-političke okolnosti Boškovićeva djelovanja i odlike njegova filozofskog rada, priređivač dr. Daniel Miščin zaključio je kako je Bošković »bio i ostao branitelj tomizma koji je cijelu svoju filozofsku i teološku refleksiju nastojao staviti u službu Tome Akvinskoga, onoga kojega je smatrao većim i važnijim od sebe«.

Više informacija
AutorHijacint Bošković
Izdanje1. izdanje
Uveztvrdi
ISBNISBN 978-953-241-315-1
Format110 x 170 mm
Broj stranica272 str.
Mjesto izdanjaZagreb
Godina izdanja2011.
Prelistaj knjigu